Subscribe to Magyar Cserkészszövetség hírolvasó

Hírolvasó


Cserkésztábor 2017

121. dr Vetéssy Géza - 52 perc 51 másodperc
A 2017-es nyári cserkésztáborunk részletei.
Kategóriák: Cserkész planet

ÖrökZöld Bükk - Új jelvényszerző túramozgalom

Teljesítmény túrázók - 1 óra 4 perc

A Hegyiember és Baráti Köre meghirdeti az ÖrökZöld Bükk elnevezésű jelvényszerző túrát a Bükkben, mely a Nyugat-Bükki Piros, a Jubileumi Körtúra és a Bükki Kéktúra mozgalmak folytatása.

tovább

Kategóriák: Civil planet

Vándor Schneeberg

121. dr Vetéssy Géza - 19 óra 6 perc
2017., Vándor Schneeberg
Kategóriák: Cserkész planet

Szemétgyűjtés a Föld napja alkalmából

622gg.hu - 2017. április 23., 12:54

Beszámoló hamarosan 

- Fotóalbum -

 - Jelenléti ív - 

Kategóriák: Cserkész planet

Keressük a nyár fesztiválcserkészeit – Jelentkezz most!

Cserkész Magazinok - 2017. április 22., 21:40

Szereted a pörgést? Végtelen a lelkesedésed? Jól bánsz a gyerekekkel? Szeretsz megismerkedni új arcokkal? Szívesen mutatod meg másoknak milyen menő is a cserkészet? A szülők se riasztanak meg? Ha ezekre igennel válaszoltál, akkor téged keresünk a nyárra fesztiválcserkésznek!

A 2000-és évek elején néhány évig a Magyar Cserkészszövetség egy elég menő fa várral már kint volt a Sziget fesztiválon, de ez a hagyomány egyszer csak vége szakadt és egy 10 éves szünet után 2015-ben tértünk vissza a fesztiválok civil részlegére. Programunk minden éveben kicsit átalakult, de egy dolog változatlan: nélkületek nem tudnánk megvalósítani az elképzeléseinket a fesztiválokra.

Idén is a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. minden olyan rendezvényére kitelepülünk, ahol gyerekekkel vagy fiatalokkal találkozhatunk és átadhatunk nekik egy apró szeletet a cserkészetünkből, a tudásunkból, az élményeinkből. A nyarat a Gyerek Szigettel nyitjuk, ami június összes hétvégéjén a Hajógyári-szigeten kerül megrendezésre. Ez számunkra a legjobb lehetőség arra, hogy olyan gyermekekkel és szüleikkel ismertessük meg a mozgalmunkat, módszereinket, akik lehet máshogy nem is találkoznának a cserkészettel. A programunk itt fog a legjobban hasonlítani egy cserkésztábor mindennapjaihoz. Lesz tábori akadálypálya, kézműves, meseerdő, cserkészjátékok és persze az elengedhetetlen jó hangulat.

A nyár első hónapját Sopronban a VOLT fesztiválon zárjuk, ahova egy kisebb fa építménnyel is készülünk, amolyan mintakörlet formájában, hogy ezzel is megmutassuk embereknek a cserkész mennyire leleményes és milyen hasznos tudást is tudunk adni azoknak akik csatlakoznak hozzánk. Programunk célja, hogy egy hasznos, de élvezetes programot nyújtsunk a fesztiválozóknak a reggeli ébredés és az esti koncertek között. A helyi cserkészekkel karöltve pedig nyomozójátékkal is készülünk a gyerkőcök számára, akik a szüleikkel látogatnak ki a fesztiválra. Mivel mintakörlettel is készülünk a VOLTra ezért a szokásostól eltérően már pár nappal a fesztivál előtt megkezdjük a munkát, hogy mire a fesztiválozók megérkeznek nekünk legyen a legmenőbb helyünk a civil részlegen.

Igaz a Balaton Soundot is ugyanaz a társaság szervezi mint a többi fesztivált is amire megyünk, de itt nincs civil részleg ezért ez számunkra most is kimarad és a Sziget fesztiválig mindenki nyugodtan mehet a saját csapattáborába.

A Sziget fesztiválos programunk sokban fog hasonlítani a VOLToshoz, de itt majd nagyobb hangsúlyt fog kapni a nemzetköziség, ezért ide az angol tudás elengedhetetlen. Terveink szerint a mintakörlet itt is megjelenne és a helyszínünk egyfajta nemzetközi cserkész ismerkedési pontként is szolgálna. Természetesen a céljaink közt itt is az szerepel az első helyen, hogy egy színes, aktív foltja legyünk a Civil Sziget nyüzsgésének és a programunkon keresztül népszerűsítsük a cserkészetet. Az építkezés miatt itt is érdemes 1-2 napot pluszban rászámolni a fesztiválra. Erre a programra érdemes a legjobban rápihenni, mert itt szokott a legnagyobb nyüzsgés lenni, illetve hát ez a leghosszabb rendezvényünk is, ahol folyamatos pörgésre, energiára és lelkesedésre lesz szükség.

A nyarat és fesztiválszezont a Balatonon, a Strand fesztiválon zárjuk, ahol különleges vízi programokon lesz a hangsúly. A többi programhelyszíntől eltérően mi nem a szárazföldön képzeljük el a játékainkat, hanem az alig pár méterre lévő kellemesen langyos tó vízében. A fesztiválok közül itt a legalacsonyabb az átlagéletkor, sokan még csak a gimnázium első éveit tapossák, akik számára a cserkészet egy remek érettségi utáni összetartó közösségként funkcionálhat.

Olyan cserkészeket keresünk akiknek nem okoz gondot, hogy ha egy sereg kisgyerek megrohamozza és le kell őket kötni amíg a programjuk el nem indul vagy tovább nem állnak, de az se okoz gondot, ha a szülők mélyreható kérdéseire kell válaszolni, hogy mi is a cserkészet és miért is jó a gyermekének. Nem kell a legnagyobb atomcserkésznek lenned, de nagyon örülnénk neki, hanem okozna túl nagy meglepetést egy asztal, pad és társai megépítése, továbbá az se hátrány, ha az egész napos egyenruhában töltött kemény munka után megtudunk inni egy sört és az együtt töltött buli után másnap ugyanolyan aktívan és lelkesen tudsz dolgozni mint előtte.

A fesztiválokon való részvétel egy ajándék, ezért olyan cserkészeket keresünk, akik év közben aktív munkát vállalnak a őrsük, rajuk, csapatuk vagy kerületük életében és munkájukkal kiérdemlik, hogy a Magyar Cserkészszövetséget képviseltethessék ezeken a rendezvényeken.

Az előző évek tapasztalatai alapján idén azt a döntést hoztuk, hogy aki szeretne a zenei fesztiválok segítőcsapatának tagja lenni, annak minimum három napot a Gyerek Szigeten is dolgozni kell. Az ott nyújtott teljesítménye, lelkesedése, nyitottsága és megbízhatósága alapján fogjuk összeválogatni, hogy kik azok akik a folyamatosan pörgő és hihetetlen jó fej csapat tagjai lehetnek. Mindegyik rendezvény előtt lesz egy rövid csapatépítés és tájékoztatás, hogy megérkezve a helyszínre már barátként köszönthessétek egymást és a feladatok se legyenek idegenek számotokra.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésed jelentkezz az alábbi linken május 7-ig, ahol további részleteket is találsz: https://goo.gl/W9an7X

További kérdéseiddel bátran keress ezen a címen: horvath.andras@mcssz.hu

Találkozunk nyáron!

Kategóriák: Cserkész planet

Együtt a Magyar Családokért! Túramozgalom Hűvösvölgyben - Elmarad!

Teljesítmény túrázók - 2017. április 21., 21:29
FIGYELEM! A 2017. április 23.-ra tervezett Együtt a Magyar Családokért! Túramozgalom Hűvösvölgyben túránkat az időjárás, az erdőkben kialakult helyzet, valamint a Pilisi Parkerdő figyelmeztetése miatt nem rendezzük meg, ELMARAD!
Kategóriák: Civil planet

Demeter kerékpáros túrák - Változás! Az MTB résztávok elmaradnak!

Teljesítmény túrázók - 2017. április 20., 22:53
Figyelem! A 2017.04.22-i Demeter kerékpáros túrán - a talajviszonyok miatt - az MTB kerékpáros résztávok elmaradnak, csak a 70km-es országúti távot rendezik!
Kategóriák: Civil planet

Bazilika - Burda teljesítménytúrák - Táv változás!

Teljesítmény túrázók - 2017. április 20., 18:13
FIGYELEM! A 2017. április 23-ra (vasárnap) meghirdetett Bazilika-Burda teljesítménytúrák közül az 55-km-es távot (Bazilika 55) fennálló időjárási körülményekre való tekintettel, valamint Pilisi Parkerdő ZRT. figyelmeztetésére, sajnos törölnünk kell a programból. A Bazilika 40 és a Burda 20 viszont az eredeti kiírás értelmében megrendezésre kerül.
Kategóriák: Civil planet

Zirc30 tavaszköszöntő túra - Elmarad!

Teljesítmény túrázók - 2017. április 20., 16:13
FIGYELEM! A 2017. április 22-re meghirdetett Zirc30 Tavaszköszöntő túra a rendkívüli időjárási körülmények miatt, a túrázók biztonsága érdekében ELMARAD! A túra megrendezésére újabb időpontot NEM jelölünk ki.
Kategóriák: Civil planet

SzületésnaPI-TE éjszakai tt. - ELMARAD!

Teljesítmény túrázók - 2017. április 20., 15:42
FIGYELEM! A csütörtöki terepbejárást követően, (veszélyes útszakaszok, kidőlt fák, csúszós talaj) valamint a szombat éjszakára várható időjárás miatt, biztonsági okokból a 2017.04.22-re tervezett SzülinaPI-Te éjszakai túra ELMARAD!!! (más időpontban kerül megrendezésre).
Kategóriák: Civil planet

Nyerges teljesítménytúra - Táv változások!

Teljesítmény túrázók - 2017. április 20., 13:43
FIGYELEM! A jelenlegi időjárás okozta terepviszonyok miatt, Nyerges Teljesítménytúra és Terefutás rendezvényen a Nyerges 40 Terepmaraton és a Nyerges 40 résztáv a biztonságotok érdekében ELMARAD! A 20 km-es távokat a változás NEM ÉRINTI!
Kategóriák: Civil planet

Decahlon Mátra teljesítménytúra - ELMARAD!

Teljesítmény túrázók - 2017. április 20., 11:03
FIGYELEM! 2017.04.22-én a Decathlon Mátra túra minden távja, a szélsőséges időjárás miatt, ELMARAD! Későbbi időpontban megrendezzük!
Kategóriák: Civil planet

Kutyával a Bakonyba teljesítménytúra - Időpont változás!

Teljesítmény túrázók - 2017. április 20., 10:49
FIGYELEM! Változás! A Kutyával a Bakonyba teljesítménytúra 2017.04.22-én ELMARAD! Helette 2017.05.06-án rendezzük! Sajnos Kislőd térségében nagyon nagy a hó, kidőltek, kitörtek a fák. Ha el is olvad a hó, annyira sáros, és veszélyes az út.
Kategóriák: Civil planet

Bercsényi Miklós teljesítménytúra - Időpont változás!

Teljesítmény túrázók - 2017. április 20., 10:40
FIGYELEM! Változás! A Bercsényi Miklós emléktúra 2017.04.21-én ELMARAD! A Pilisben jelenleg uralkodó extrém időjárás, és a Pilisi Parkerdő figyelmeztetése miatt, a túrát 2017.07.14-én rendezzük!
Kategóriák: Civil planet

Mackó teljesítménytúra - Időpont változás!

Teljesítmény túrázók - 2017. április 20., 10:32
Figyelem, változás! A Mackó teljesítménytúra 2017.04.22-én ELMARAD! 2017.07.01-én rendezzük!

A hétvégén, április 22.-én rendeztük volna a Mackó 25 teljesítménytúrát Sülysápon, de sajnos az időjárás alakította terepviszonyok miatt a túrát kénytelen vagyunk elhalasztani, így az most hétvégén nem kerül megrendezésre. HELYETTE július 1.-én, szombaton rendezzük!
Kategóriák: Civil planet

BEFEJEZTEM!

Kéktúra click - 2017. április 19., 12:06
EGY HÁROMNAPOS TÚRÁVAL PONTOT TETTEM AZ ALFÖLDI KÉKTÚRA BEJÁRÁSOM VÉGÉRE, HISZEN 2016. OKTÓBER 23. ÉS 25. KÖZÖTT VÉGIGJÁRTAM A MÉG HIÁNYZÓ KISVÁRDA - SÁTORALJAÚJHELY SZAKASZT! A TÚRA NEGYEDIK NAPJÁN A K+ JELZÉSEN FELBALLAGTAM A VÁROSBÓL A SÁTOR-HEGYEKBE, HOGY OTT TALÁLKOZZAK AZ ORSZÁGOS KÉKTÚRA RÉGI ÚTVONALÁVAL, AMIN MINDKÉT OKT BEJÁRÁSOMKOR HALADTAM. MIUTÁN EZT IS MEGTETTEM, ELMONDHATOM, HOGY BEJÁRTAM A KÉK KÖRT IS, LÁBNYOMAIM FOLYAMATOSAN HALADNAK KÖRBE AZ ORSZÁGBAN! Tudom, hogy nagy a lemaradásom a túraleírásokkal és a statisztikával (a fényképalbumokat nem is említve), de most, hogy nem kell már a túrák szervezésével és bejárásával foglalkoznom, igyekszem Karácsonyig MINDEN hiányt pótolni az Alföldi Kéktúra oldalain!
Kategóriák: Civil planet

Folytattam a már régen megkezdett Országos Kéktúra bejárásomat!

Kéktúra click - 2017. április 19., 9:10
Az Alföldi Kéktúra tavaly késő őszi befejezése után most ismét elővettem a harmadik Országos Kéktúra bejárásom igazolófüzetét, és a húsvéti hosszú hétvégén gyalogoltam két napot a Csereháton Gibárt és Tornabarakony között. Már nem kell sok a teljesítés befejezéséhez, remélem, még az idén a végére érek! A túraleírásokat elkészítem, amint lesz rá időm!
Kategóriák: Civil planet

Magyar Természetjáró Szövetség honlap címe megváltozott -> www.mtsz.org

Teljesítmény túrázók - 2017. április 18., 22:22
A Magyar Természetjáró Szövetség hivatalos honlapjának az új tárhelyre való áthelyezésével egy időben ettől kezdve már egy új domain alatt jelennek meg a korábbi oldal tartalmai. A régi termeszetjaro.hu webcím automatikusan átirányításra kerül az mtsz.org webcímre.
A termeszetjaro.hu domain alatt hamarosan új, outdoor tartalmak kerülnek megjelenítésre.

(Az MTSZ aloldalak -túramozgalmak, turistaút nyilvántartás, szabályzatok, stb.- régi, közvetlen linkjei így használhatatlanok kívülről. - TTT szerk.)
Kategóriák: Civil planet

Húsvéti körmenet

622gg.hu - 2017. április 16., 0:05
Húsvét vasárnapján küldöm a honlapnak emlékként a tegnapi esti történéseket. Már hat órakor gyülekeztünk a szertatásra. Bence, Gergő, Sanyi kétségbe volt esve, hogy valamit félreértettek. A kedélyeket borzolta egy hatalmas siklókígyó megjelenése, amit Sanyi kétszeri akcióval „mentesített”. Minden esetre ott voltunk, Tünde vezérénekeltek, a Sánta srácok szépen segítettek a refrénekben. Áldott Húsvéti Ünnepeket mindenkinek. A fényképek nem világhírűek, de lehet hogy azokká válnak.
Kategóriák: Cserkész planet

Húsvéti túrahétvége Csehországban

Teljesítmény túrázók - 2017. április 12., 22:42
Figyelem! 

A Jarním Šluknovskem túrák kiírása honlapunkhoz képest jelentősen változott: 

tovább

Kategóriák: Civil planet

Oldalak