46os blog

Subscribe to 46os blog hírcsatorna
Frissítve: 1 nap 4 óra

2017 tábori videó, Hegyesd - tábori kedvcsináló

2018. június 18., 11:48

Elkészült a 2017-es hegyesdi csapattábor kisfilmje. Felcsendül benne a fergeteges Karvajpadli - Tábori Dal,  betekintést nyerünk az ősmagyaros keretmese világába és láthatjuk milyen szép környezetben telt a legutóbbi tábor. Ami pedig a legjobb az egészben, hogy már csak két hetet kell várni a következő táborig!

 


Kategóriák: Cserkész planet

A dzsungel legmélyén - Falka portya (élménybeszámoló)

2018. május 10., 12:14

A beszámolót Akela és Jacala írta.


Pár  héttel ezelőtt, április 14-15-én, mint minden tavasszal a Homokhegyi Farkasfalka portyán volt. Ez alkalommal a gyönyörű Szobra esett a választás, hogy ott ejtsük meg az idei kiruccanást.

Szombat délelőtt fél 10-kor találkoztunk a pályaudvaron, hogy a csodaszép tájon keresztüldöcögő vonat elrepítsen minket a Dzsungel könyvének világába. A szobi vasútállomástól még egy rövidebb séta választott el minket a szállásunktól. Miután ezt megejtettük, lepakoltuk a holminkat, és elfoglaltuk a szobáinkat.
A portya a hagyományok szerint egy zászlószertartással kezdődött. Ez minden gond nélkül lejzajlott, de utána csőstül jött a baj. Dzsakala a krokodil és Sír Kán a tigris hirtelen kiugrottak az egyik bokorból és elrabolták Natút a sast, így hát felkerekedtünk, hogy egy nagy túra keretében megmentsük őt. Ez sajnos nem volt olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Nem találtunk semmilyen nyomot sem, amin elindulhattunk volna, így hát a kék turistaösvényen kezdtünk el gyalogolni. Valószínűleg itt rontottuk el, mivel kétórányi gyaloglás után sem leltünk a tolvajokra. Így hát egy forrás halk csobogása kíséretében elfogyasztottuk az otthonról magunkkal hozott elemózsiánkat. Majd miután kipihentük magunkat, továbbálltunk. Túránk nem telt teljesen zökkenőmentesen ezen a részen. Veszélyes volt a főúton haladni, így átkeltünk egy patakon, hogy a messzeségben meglátott földúton haladjunk tovább. Azonban pár perc múlva egy terepjáróval érkező igen ideges, dühös és kissé őrült ember a tudtunkra adta, hogy ez magánterület. Fület-farkat behúzva újra átkeltünk a patakon és csendben folytattuk a sétát ezután. Innentől hazafelé tartott utunk, mivel arra gondoltunk, mi van akkor, ha a két rabló a fogollyal a ház környékén maradt. Ez sem bizonyult jó gondolatnak, mert a visszaúton sem találtunk rájuk. Aznapra felhagytunk a keresésükkel.
Helyette, lementünk a Duna partra és Csill szervezésében egy forgó vette kezdetét, ahol minden farkaskölyöknek teljesítenie kellett az állomásokat, és aki a legjobban teljesített, az jutalomban részesült. Ez alatt elkészült a vacsora.
Finom gulyáslevest és mákos gubát ettünk. Jóízűen nyammogott mindenki a vacsoraasztalnál. Majd tele hassal az este záró programjaként elnehezülő szemekkel kezdtünk el nézni egy igen elgondolkodtató filmet (L’ecsó), és utána nyugovóra tértünk.
A reggeli torna és a nap legfontosabb étkezése után, rögtön misére mentünk. Utána, mikor elkezdtük kitakarítani közösen a szobáinkat, egyszer csak megjelent Dzsakala és Sír Kán és visszahozták Natút, mondván, hogy rájöttek nekik nem kell a sas, és visszaadják, ha rendesen kitakarítjuk a szobákat és szabad elvonulást biztosítunk nekik. Ez mind így, meg is történt és visszaszereztük Natút.

A portya zárása természetesen a zászlószertartással történt. Ez után készítettünk egy csoportképet, majd táskákkal megpakolva nagyot szaladtunk a vonat után, amit szerencsére elértünk. A gyerekeket a szülőknek 10 perc késéssel adtuk át az eredetileg megbeszélt időponthoz képest, de mindenki épségben és egészségben hazatért.

Portyánk nagyon jól sikerült, reméljük, mindenkivel találkozunk a nyári táborban is!

És még pár kép a portyáról:

Indulás...

Egy kis huncutkodás az úton (Léna és Dorci)

Túra pihenő

Fehér farkasok

Pár nyugodt perc a természetben (Faona, Anna és Rita)

Gyula azt mondta, hogy nem fér már több guba a hasába...

A vonatra várva, új pólóban.

A lányok nem bírtak magukkal hazafelé sem :)

 

 


Kategóriák: Cserkész planet

BER Portya Mátraházán (2018. március)

2018. április 10., 20:49

Mint minden tél végi szezonban, idén is összegyűlt a Benedek Elek raj a megszokott keretek közt egy kétéjszakás portyára, a helyszín azonban rendhagyó módon Mátraháza volt. Március 23-án, pénteken délután találkoztunk a Stadion Autóbuszállomás várótermében, a mátrai időjárási viszonyokról mit sem sejtve, hiszen ekkor Pesten szinte „pulóveres” idő volt. Estére mindenki megérkezett a szállásra, a mátraházai templom mellett fekvő hangulatos kulcsosházba, melynek kertjében helyenként húsz centi hó állt. A nap további része a vacsora elköltésével, játékkal és egy elgondolkodtató film (Az utolsó hegycsúcs) megtekintésével telt.

Szombaton a meglehetősen baráti, nyolc órai ébresztő, majd reggeli után elindultunk meghódítani Magyarország legmagasabb csúcsát. Gyönyörű, napsütéses időben másztunk felfelé, de az olvadás miatt nem volt könnyű dolgunk – sok helyen patak méretű vízmosások nehezítették az előrehaladást. A hegytetőn elfogyasztott néhány kiló háztartási keksszel a gyomrunkban elkészítettünk egy csoportképet, majd megkezdtük a leereszkedést a meredek északi oldalon: a hó, amiben a cipők teljesen elmerültek és a csúszós lejtők nem engedték, hogy unatkozzunk. Éhesen érkeztünk vissza a szállásra, ezért kapóra jött, hogy az otthon maradóknak köszönhetően csupán néhány perc volt hátra az ebéd elkészültéig. A gulyásleves és túrós csusza hamar elfogyott, ezért sok időnk maradt délutáni rover/kósza programra, kvízdélutánra, majd közös játékokra és beszélgetésekre – ezt csak a vacsora törte meg, de a vállalkozó kedvűek még késő éjjelig társasozhattak.

Huszonötödike már a hazaút készületeivel telt: takarítás, pakolás, mosogatás. Lévén, hogy virágvasárnap volt, a sekrestyéstől kapott barkaágak megszentelése után még két vállalkozó szellemű ifjú az evangélium olvasásában is segédkezett. A buszút már minden különösebb érdekesség nélkül telt, rendben hazaérkeztünk délután egy óra körül. Összességében egy mindenképp emlékezetes kirándulást tudhatunk magunk mögött, ahol szellemileg és fizikailag is sok élménnyel gazdagodhattunk. Nagy köszönet illeti a vezetőket a szervezésért!

 

Boti

 

 

 


Kategóriák: Cserkész planet