Cserkész Magazinok

Subscribe to Cserkész Magazinok hírcsatorna
A Magyar Cserkész és Vezetők Lapja magazinok hivatalos oldala
Frissítve: 44 perc 37 másodperc

Nálatok hogyan indul a cserkészév?

2017. szeptember 12., 18:03

Újra itt az ideje a táborértékelő, évzáró, egyben évnyitó vezetőségi gyűlésnek. A hazai cserkészcsapatok általában ezekre a hetekre időzítik sokszor többnapos eseményüket.

Ezt megelőzően természetesen már túl vannak egy rajvezetői szintű megbeszélésen, ahol átnézik az éves eseménynaptárt: kitalálják, mikor legyenek a programok, gondolkoznak az előttünk álló feladatokról, esetleges személyi változásokról. A vezetői törzs, vagy a tágabb vezetői kör így már egy felvázolt alapon kezdheti meg a munkáját, hozhat döntéseket. Ezután tervezik meg, milyen legyen a gyűlés: ismerkedésre, belerázódásra, megbeszélésre, komolyabb dolgokra is időt szánva. Emellett év elején határozzák meg a csapat céljait is a törzzsel, hogy mibe fektetnek adott évben nagy energiát, mi az, amit kifejezetten jobban akarnak csinálni. Minden évben felmerülnek vezetői igények mindkét oldalon, ezek megvitatására is ekkor kerül sor. Az éves célok kitűzésében pedig célszerű figyelemmel lenni azokra a dolgokra, amelyek a csapat erősségét illetve gyengéjét jelentik.

Mindeközben a toborzás javában zajlik: a tanévkezdéskor a cserkészcsapatok képviselői felkeresik az iskolákat, szülői értekezleteket, leginkább az ötödikesek felé fordulnak. Ilyenkor a legtöbb helyen új osztályfőnököt kapnak a gyerekek, ezért is érdemes a kapcsolatokat kialakítani. A kiscserkész korosztályt értelemszerűen az alsósok közül érik el.

Jó munkát mindenkinek a következő cserkészévben!

Kategóriák: Cserkész planet

Ott voltunk Bakuban, a 41. Cserkész Világkonferencián

2017. szeptember 11., 13:39

A fiatal korosztály és a vallásosság szerepét kívánjuk erősíteni a világ cserkészetében

Aki figyelemmel kísérte az MCSSZ OE facebook oldalát, vagy találkozott a szövetség főoldalán közzétett videókkal, élő bejelentkezésekkel, első kézből tudhatta meg, hogy végül nem Lengyelországban, hanem Dél-Koreában lesz a 25. Cserkész Világdzsembori a 2019-es USA után. Ez nekünk, magyaroknak nem túl  jó hír, hiszen így sokkal kevesebben tudunk eljutni a távoli országba. De a jó üzenetek is gyorsan érkeztek a küldöttektől, így Pótor József cst. (304.) országos ügyvezető elnök arról tudott beszámolni, hogy a konferencián elfogadták két javaslatunkat.

A küldöttség tagjai voltak még: Böröczky Csongor csst. (442.), Hári Márton (1019.) és Tóth Márton (442.). A magyar delegáció munkájáról és a részvétel eredményességéről kérdeztük Josét.

José: Az elnökségnek van egy olyan célja, hogy közelebb hozzuk a világszervezet ügyeit a magyar cserkészek mindennapjaihoz. A Világkonferencia valójában a Világszervezet (WOSM) közgyűlését jelenti. A közösségi média béli bejelentkezésekkel egyrészt láthatóvá szerettünk volna tenni a gyakran távoli helyeken történő eseményeket, így az is tájékozódhat a WOSM ügyeiről, aki nem ismeri közvetlenül a küldötteket. Fontos ezekről értesülni, mert jelentős döntések születnek, csak annyira távol van a mindennapi cserkészettől, hogy azt gondolhatják az emberek, mégsem olyan fontosak ezek. De ugyanezt gondolhatják az országos ügyekről, vagy a kerületeknél történtekről is. Valóban, egy őrsvezető szemszögéből messzi dolgok ezek, pedig végül az ő őrsi gyűlésére is hatással lesznek az időközben született döntések. Tudjunk róla időben.

Milyen döntések születtek idén?

José: Eldőlt, ki kapja meg a 2023-as Világdzsembori rendezési jogát. Lengyelország és Dél-Korea volt versenyben, ránk nézve sajnos a Kelet-ázsiai ország kapta meg a lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy több száz magyar cserkésszel kevesebben fognak eljutni oda, és az a lehetőség is szűkebb lett, hogy valaki szervezési szinten beszálljon a munkába. A következő, 42. Világkonferenciáról is döntöttünk, Egyiptomban lesz és nem Malajziában.

A cserkészet alapszabályát érintő ügyekben is ilyenkor születnek döntések. Ezúttal a régiókat illető eljárás rendről volt szó. A WOSM operatív irányítója, a főtitkár tett arra javaslatot, hogy lehessen felhatalmazása arra, hol legyen a Világiroda, azon túl szabad kezet kért a régiók át- illetve kialakításában – egyik javaslatot sem fogadták el a küldöttek. Vagyis a régió tagjain kívül más nem dönthet arról, hová tartozik az adott ország. Igaz, nem tudunk róla, hogy lett volna erre irányuló szándék.

Újra lett fogalmazva a cserkészmódszer, eddig négy – nálunk öt – pontból állt, most nyolc pontja lett. Elemei közé tartozik a cserkész fogadalom és törvények, a természetközeliség, a cselekedve tanulás és a személyes fejlődés, a felnőtt támogatás, a jelképek keretrendszere, részvétel a helyi közösség életében, valamint a kisközösségi, őrsi rendszer felépítménye.

Szemléletben nem történt változás, csak jobban ki lett fejtve az, hogy mit csinálunk. A Világkonferencián fogadtuk el a Világszervezet három éves munkatervét is.

Mindkét módosító indítványotokat megszavazták a küldöttek. Könnyen ment?

José: Tudni kell azt, hogy a 169 tagszervezet közül mi most az aktívabbak közé tartozunk. A legutóbbi világkonferencián a MOOT pályázattal térképre helyeztük magunkat, szerintem ma az ismertebb cserkészszövetségek táborához tartozunk. Az egyik javaslatunk a vallásosság cserkészetben betöltött szerepével foglalkozó munkacsoport felállítására irányuló javaslat volt, ez „csont nélkül” átment. A másikegy nagyon érdekes módosító indítvány volt. Egyrészt, a tízéves stratégiai tervben nagyon fontos a fiatalok szerepének az erősítése, mégis: azt láttuk ezen a konferencián is, hogy egyre idősebbek jönnek. Az egyik erre irányuló megoldási gyakorlat az, hogy az egyhetes Ifjúsági Fórumot a Világkonferencia elé teszik, ahol 26 év a felső korhatár. Itt is születnek ajánlások a konferenciának, és egyre inkább az a tendencia, hogy a World Scout Youth Forum résztvevői maradnak a World Scout Conference-en is delegáltnak. Idén a fiatalok 96 százaléka maradt velünk erre az időre. Ez olyan jól működött idén, hogy legközelebb összevonják a két eseményt.

A másik javaslatunk is ebben a témában kíván kézzelfogható eredményre jutni: a küldöttek összlétszáma és összéletkora tegyen ki egy meghatározott számot, ami afelé hat, hogy erősödik a fiatal korosztály részvétele a döntéshozatalban. Ebben a témában volt ellenállás, pedig kifejezetten hangsúlyoztuk, hogy nem az idősebb korosztály szerepvállalása ellen szólalunk fel, hanem a fiatalok szerepvállalásának erősítése mellett. A kettő nem zárja ki egymást. Végül módosító indítványunk kis többséggel, de átment. (Böröczky) Csongor ezt úgy fogalmazta meg, hogy elmentünk a falig.

Mire lehet számítani a WOSM következő három évében az MCSSZ ügyeit illetően?

José: Nagyon jó konstelláció adódott azzal, hogy mind a régió, mind a világszintű „elnökség” vezetője, a chairperson korábban Magyarország kapcsolattartója volt, tehát közelről ismerik a problémáinkat, megoldandó ügyeinket. Ez most számunkra egy olyan felállás, ami a következő három évre nagy könnyebbséget jelent, ha valamit el akarunk érni.

Kategóriák: Cserkész planet

Online élet vs. Cserkészet? Mondjuk a megoldást!

2017. szeptember 06., 13:54

Kulcs nélküli ajtók, kerítés mentes kertek. Csúcsbiztonság és hatalmas tájak a messzi szigetországban. Szatmári Nóra csst. (298.) és Vén Evelin (46.) Izlandon járt egy kommunikációs tréningen (WOSM Európai Régió – Young Spokesperson Training), hogy elhozza nekünk a világ 22 országából érkezett ötven cserkész véleményét a korszerű kommunikációról és a média kifürkészhetetlen jövőjéről.

Szöveg: Nagy Emese

Idén áprilisban ötnapos kommunikációs tréningen vettek részt a huszonéves lányok egy izlandi 1500 hektáros cserkészparkban (Ulfljotsvatn Outdoor and Scout Center). A hóborította tájak, a természet szépségeivel sajnos nem volt módjuk betelni; e néhány nap alatt túlnyomó részben a hangulatos faházakban töltötték idejüket. Itthon mindketten marketing-kommunikációs tanulmányokat folytatnak, az ott elhangzottak megerősítették tudásukat, és még újdonság is akadt számukra.

Szatmári Nóra: Nagyon sok alapinformációt hallottunk, amit mindketten, a tanulmányaink során már többször megtanultunk: mit jelent a kommunikáció, milyen csatornákon keresztül történik, mik a social media részei. A key message vagyis kulcsüzenet témáját alaposan kitárgyaltuk, például mennyire pontosan fejezi ki az adott ország cserkészetének legfőbb üzenetét, szándékát. A magyar cserkészet egyik kulcsüzenete a „minden magyar gyerek találkozzon a cserkészettel”, a másik a „kisközösség, nagy élmény!”. Ez utóbbi kifejezetten tetszett a külföldieknek. Összességében azt kellene erősíteni, hogy a cserkészet mekkora adventures, vagyis mekkora kaland!

A kommunikációs gyakorlatokon volt egy-egy metódus, ami nekem újdonságot hozott, ilyen például az öt W (kivel vagy mivel; hol; mikor; mi történt, vagy mi fog történni és miért), ami az újságírói hírműfaj alapja. Ahogy az ABC-metódus is (acknowledge-bridge-control), vagyis egy kommunikációs probléma felismerése, áthidalása és kontrollja. Ezeken a témákon kívül gyakoroltunk videós és rádiós interjúkat is.

MCS: Mit mondtak arról, hogy miért alkalmasabb metódus az áthidalás, mint a megoldás?

SZN: Egy probléma esetén nem azt kell kommunikálni, hogy kész, megoldottuk, már nincs is probléma, hanem azt: erre a problémára megoldást találtunk, tudjuk a módját a továbbiakra vonatkozóan, miként lehet kontroll alá vonni az adott területet. A módszer fő kulcsa, hogy kommunikálom azt, hogy mi nem megy, de a pozitívum végeredményben a megoldás híresztelése is. Azaz, ez meg ez a problémám van, de x megoldással ezt mindenképp tudom orvosolni, vagy épp bemutatom a haladást, így bevonom a külvilágot és közelebb engedem pl. a szervezethez.

Vén Evelin: Én például egy olyan munkacsoportba kerültem, ahol a cserkészekről alkotott sztereotípiákkal foglalkoztunk. Nem csak itthon vannak téves elképzelések arról, kik is valójában a cserkészek. Ez is egy kommunikációs kihívás, miként lehet lassan, de változtatni ezeken a képeken. Volt, aki arról számolt be, náluk azt gondolják a cserkészekről, hogy állandóan az erdőben vándorolnak, máshol mint sütisütők jelentek meg a fejekben, vállapnyi felvarróval. Ennél sokkal színesebb szabadidő-eltöltést nyújtunk a gyerekeknek, mindaközben összetart minket az az elhatározás, hogy jobbá tegyük a világot. A cserkészetben az a jó, hogy mindig van egy közös pont az emberekben, bárhol legyél a világon!

SZN: Az első dolog, ami nekem beugrik, az a nyakkendő. Sokat jártam külföldön, egy alkalommal, valahol Krakkóban egy nagyon kihalt helyre kerültem. Szívmelengető érzés volt megpillantani egy cserkésznyakkendős fiút – gondoltam, nagy baj itt már nem lehet! A másik gondolatom a cserkészetről a segítségnyújtás gyakorlata.

MCS: Mielőtt leültünk az interjúra éppen egy készülő videóról beszélgettetek, hogy lehetne még jobbá, hatásosabbá tenni. Miről van szó?

SZN: Jövőre lesz a Közép-Európai Dzsembori (CEJ) Magyarországon, erre készítenek Evelinék promó videókat, amivel fel szeretnénk kelteni az érdeklődést és népszerűsíteni az eseményt a cserkészek körében. Fontos, hogy a közösségi médián keresztül fogjuk meg az érintetteket, mert ez a jelenünk leginkább fejlődő kommunikációs platformja. Itt tájékozódunk, ebben élünk, itt tartjuk a leginkább interaktív kapcsolatot az ismerőseinkkel. Arról beszélgettünk az előbb, hogy miként lehetne minél szélesebb körben kiterjeszteni a social media ágazataiba egy-egy videót vagy hirdetést. Az a helyzet, minél több helyen találkozik egy ember ugyanazzal az adott üzenettel, annál inkább felkelti az érdeklődését.

MCS: Melyek azok a közösségi média-felületek, amikre a leginkább figyelnek a gyerekek, fiatalok?

SZN: Egy-két éve azt mondtam volna, hogy a Facebook, de ma inkább az Instagram, Snapchat, Twitter és hasonló felületek a legnépszerűbbek. Az én korosztályom pedig előszeretettel használja a LinkedIn-t, ez a világ legnagyobb üzleti kapcsolatépítő közösségi hálózata.

VE: Én úgy tapasztalom, hogy a YouTube elképesztően népszerű a tizenévesek körében. Itt alkotnak a „youtuberek”, vloggerek. Egyik tanárom szerint, ha büntetésből két hétig betiltaná a tv nézést a gyerekének, abból semmi probléma nem lenne, de ha a YouTube-ot, na, abba belehalna!

SZN: A Facebook esetében nem csak a hírfolyam és a saját tartalmak megosztása miatt használják a fiatalok ezt a felületet: főként a messenger számít. A képfeltöltés és élménymegosztás áttevődött az Instagramra, ahol már vannak story-k, videók is.

MCS: Terjedelemről, figyelem fenntartásról mik a tapasztalataitok? 

SZN: Egy mai fiatal fél- egy percet képes koncentrálni egy adott videóra. Az egyetemen kaptunk többször valós projekteket, azaz az egyetem cégekkel szerződött és kapunk feladatokat, melyekből a legjobbakat a cégek felhasználnak. Egy ilyen feladat volt egy neves hazai napi hírlap kommunikációs stratégiájának kidolgozása, ahol felmértük a videóinak minőségét, stb, ahol azt vettük észre, hogy 5 perces videókat gyártanak, amiket a kutya se néz meg, mivel max. fél-egy percig vagyunk képesek figyelni tartósan.

MCS: Szerintetek meddig rövidülhet így az életünk, a figyelmünk? Nem lesz ez egyszer egy visszafelé ható folyamat?

SZN: Magamon is azt tapasztalom, hogy folyton rohanok, csak átlapozok dolgokat, türelmetlen vagyok.

VE: Talán addig feszíthető a dolog, míg végül mindenki otthon nem lesz a négy fal között, és csak online kommunikál. De az a vég.

MCS: Akkor hogy jön ide a cserkészet?

SZN: Jó erről gondolkodni… Ebből az állapotból már egy nomád tábor is kizökkenthet, vagy egy őrsvezetőképző tábor. Valós időben vagyunk, nem vonja el a figyelmünket a külvilág, arra koncentrálunk, ami ott van, akkor, helyben. Így tudjuk valójában élvezni az életet!

MCS: Professzionális szinten használjuk a digitális eszközöket, de a kontrollt mi gyakoroljuk felette, és nem fordítva. Ez a cserkészek, a mai tízen-, huszonévesek feladata lesz, ezeket a formákat gyakorlatba építeni.

SZN: A cserkészeszmény nem változik az évek folyamán. Ugyanazt az értékrendszert képviseljük, mint elődeink, de nem ragadhatunk meg a múltban. Azt sem lehet megtenni, hogy lecsipegetünk dolgokat a rendszerről, hogy jobban illeszkedjen a mai világunkhoz. Szerintem a jó megoldás az, ha integráljuk a kettőt: a régi cserkészeszményt a mai eszközökkel támogatjuk meg.

VE: Mint a színház esetében: a régi drámákat új köntösbe kell bújtatni. A célunk az, hogy felkeltsük az érdeklődést a színház vagy esetünkben a cserkészet iránt, aztán jöhet a többi.

Hoztak kamerákat és mindenki a hazáját érintő aktualitásokról beszélhetett. Aztán visszanéztük magunkat, és kiértékeltük a megszólalásokat. Nekem túl puha a hangom – azt mondták. Egész végig azt éreztem, hogy építő a kritikájuk.

Kategóriák: Cserkész planet

Cserkésztippek a GH-nak!

2017. július 07., 12:53

Ha besokaltál már a főtt tésztától, hogy minden évben sajtos-tejfölös spagetti van, krumplis kocka meg lekváros metélt a táborban – íme pár okosság köretre, egytálételre.

Az előtábori fizikai munka energiaigényes; ezt mindenki tudja, aki már épített cserkésztábort. Ilyenkor indokolt a magas kalóriát tartalmazó ebéd összeállítása, például a könnyen és gyorsan elkészíthető krumplis tészta, azonban finomabbá teheted, ha olajon kockára vágott füstölt húsos szalonnával dúsítod a fogást. 

Az előkészületek után nézzük, mi kerül a reggeliző asztalra!

Ezt aztán ritkán bonyolítja a GH-s, korán kell kelni a nyolc órai kezdéshez, általában az szokott lenni a reggeli időpontja. A klasszikus menza tea és a kakaó érinthetetlen, ha a tábor menedékének és kedvencének számító GH-s nem akarja elveszteni a népszerűségét, akkor nem nyúl ezekhez a (sokszor túlcukrozott) italokhoz. Mégis, hogyan csempészhetünk bele valami egészségeset a reggelibe?

„Whiskas” de lux:

A cserkészgyomor nagy harcos, napokig bírja a monoton parizel/kenőmájas kombót. Ha mégsem akarod, hogy katonai kiképzés legyen a nyári tábor, adj a gyereknek ennél finomabbat, vagy tedd változatosabbá ezeket az alapanyagokat. A kenőmájast például ne csak a legkisebb kiszerelésben szerezd be, hanem nagyobb konzervben, úgy megkönnyíted a dolgod a házi kenőmájas készítéséhez. Használj hozzá majorannát, oregánót, fokhagyma granulátumot, őrölt borsot, keverj hozzá sűrített paradicsomot és egy kevés mustárt.

Mit kezdjünk a párizsival? 

Ha nem a szokásos szeletben adjuk, hanem apró csíkokra vágjuk/reszeljük és belereszelünk sajtot, kígyóuborkát, elkeverjük tejföllel máris egy vidám kencét kapunk.

Édes fokhagymakrém a parázsból

Kivételesen finom, ki ne hagyd! Elkészíteni pedig rém egyszerű. Kell hozzá alufólia és olaj. Meg sem kell pucolni, csak tedd egy kis 20×20 cm-es fóliába, vedd a markodba, önts rá egy löttyintésnyi olajat, óvatosan csavard batyuba és tedd este a parázsba 25-30 percre. Reggelire kitűnő lesz, a kihűlt batyut bontsd ki, tedd a tartalmát a csajkádba, vedd ki belőle a leesett héjakat és a maradék fokhagymát kenheted is a kenyérre. Meglepően finom, édes, egyáltalán nem csípős krémet kapsz.

Varázsköretek

A rizs mindig leég, vagy kemény marad, a tészta uncsi, meg a krumpli is. Használj bulgurt vagy kuszkuszt, ma már nem csak a drága bioboltokban tudod beszerezni, lédig – vagyis kimért formában piacokon olcsóbban meg lehet vásárolni ezeket a könnyen elkészíthető, ízében semleges alapanyagokat. 10 dkg bulgurhoz 2 dl forró, sós vizet számolj. A kuszkusz esetében a folyadék mennyisége mindig a kuszkusz űrtartalmának másfélszerese, vagyis, ha egy kétdecis bögrényi kuszkuszt használunk, ahhoz 3 deci folyadékra lesz szükség. Mindkét köret kiváló alapja az egytálételeknek, nem lesz ragadós, kifejezetten pergős szemeket kapunk. Varázsköret, mert jelentősen megduzzad, ezért sokkal nagyobb fazékba forrázd le, aztán fedd le egy fél órára. A gőzölés ideje persze a mennyiségtől is függ. Végül önts rá olajat, keverd el, tehetsz hozzá főtt, grillezett zöldségeket, újhagymát, paradicsomsűrítményt, fűszereket, sót, borsot, citromlevet. Húsos változatban is kiváló, legegyszerűbb, ha karikára vágott, olajon kicsit megpirított virslivel kevered el és sok-sok pirított lilahagymával.

Mi is az a bulgur?

A bulgur tört búza. Előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig. A búzaszemeket általában hántolják, majd előfőzik, és sok helyen még mindig a napon szárítják.

Mi az a kuszkusz?

A berber eredetű kuszkusz durumbúza-darából készül, eredetileg kézzel állították elő, a meggőzölt darát sodorgatták icipici gombócokká, aztán hempergették meg lisztben, és szétterítve szárították, hogy pergős maradjon. Nálunk leginkább előgőzölt változata kapható, ez sokkal gyorsabban elkészül, mint az “eredeti”.

Szöveg: Nagy Emese

Kategóriák: Cserkész planet

Támadnak a vérszívók

2017. július 04., 12:00
Míg a nyár a szúnyogoké, a tavasz igazi kullancsszezon. Mire figyeljünk, mi a teendő kullancscsípés esetén?

 

A tavasz egyik kellemetlen velejárója, hogy áprilistól elindul a kullancsszezon: felélénkülnek a kis vérszívók és támadásba lendülnek. Azonban nem csak az erdőben járva okozhatnak bosszúságot: már a kerti munkák kezdetén, fűnyírás közben épp olyan gyakran ránk találhatnak az ízeltlábú atkafélék. A fertőzött egyedek további súlyos betegséget okozhatnak, ilyen a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás. Dr. Lakos András infektológust kérdeztük.

Mit tegyünk, mit ne tegyünk kullancscsípés esetén?

Érdemes alaposan átvizsgálni magunkat, miután visszatértünk a természetből. Akadnak gombostű-fejnyi apró egyedek is, ezeket nagyítóval tudjuk felfedezni a bőr felszínén. Egyszerűen meg lehet különböztetni a pigmentfoltoktól, anyajegyektől. Amelyiknek van lába, az kullancs, aminek nincs, az valami más. A kullancs nem bújik be a bőr alá, ez egy közkeletű tévedés, minden esetben csak a szájszervét fúrja be. A kullancs rögtön szívni kezdi a vért és azonnal vissza is köpi a nyálát, illetve a vér azon részét, amire neki nincs szüksége.

A kullancsot minél előbb távolítsuk el.  A kullancscsípés miatt ne menjünk orvoshoz – ez időveszteséggel jár, és az orvosok sem járatosak a kullancseltávolítás terén. A kullancsot magunk távolítsuk el, vagy kérjünk segítséget a környezetünkből.

Az eltávolításkor ne nyomjuk össze a kullancs testét. Minden olyan beavatkozás, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomor összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. Ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit, fertőtlenítő szereket, gyufát és ne tekergessük a kullancsot!

Miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hagyjunk fél percet, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Ha mégis beszakad, ne akarjuk kipiszkálni, abból csak baj lehet; kilökődik magától. Ne fertőtlenítsük a csípés helyét! A kullancs már a vérszívás kezdetétől egy kapillárisba ereszti vissza a kórokozókat is, a fertőtlenítőszer nem éri utol a vérpályában, illetve a bőr mélyebb rétegeiben szaporodó borreliákat.

A kullancscsípés megelőzésére legjobb módszer a bozótos területek kerülése. A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban kevesebb a támadó kullancs. Április-július a legveszélyesebb időszak. Ha csak lehet, nadrágban kertészkedjünk és menjünk kirándulni. A nadrágot tűrjük be a zokni alá, a trikónkat tűrjük a nadrágba. Hosszú hajúak fogják össze a hajukat, viseljék kontyban, vagy sapka alatt.

Mikor indokolt a kullancscsípés után vérvizsgálat?

Panaszmentesség esetén sohasem.

Mi a véleménye a megelőző antibiotikum-kezelésről?

TILOS! Hogyha a csípés után adunk valamilyen készítményt, Lyme-folt már nem jelenik meg, de a kórokozó attól még életben maradhat. Elmarad a jellegzetes klinikai tünet, aminek felismerésével a betegség már akkor kezelhető, amikor még nincs semmilyen szövődmény. A szerológiai reakció is hosszú időre negatív lesz. Így aztán nem sok esély marad a fertőzés felismerésére.

Mikor keressék fel az ambulanciákat?

A fertőzés a csípést követően órákon belül is kialakulhat. Ha nem vette észre a kullancscsípést, 5 napja fennálló, 8 cm-es átmérőt szabad csak diagnosztikusnak tartani. Kivétel a gyermekek füle előtt húzódó pír, mert ez gyakorta szövődik arcidegbénulással. A fenti kritériumok teljesülése esetén antibiotikum-kezelés indokolt.

Ha már végeztek kullancsvizsgálatot, és annak pozitív lett az eredménye, érdemes felkeresni a Kullancs Ambulanciákat. A Lyme-kór bármikor gyógyítható, nem igaz, hogy minél előbb kezelni kell. A biztos diagnózis fontosabb, mint a gyorsan megkezdett kezelés!

A kullancs eltávolítható egy cérnaszállal is.

Kategóriák: Cserkész planet