Cserkész Magazinok

Subscribe to Cserkész Magazinok hírcsatorna
A Magyar Cserkész és Vezetők Lapja magazinok hivatalos oldala
Frissítve: 42 perc 19 másodperc

Keressük a nyár fesztiválcserkészeit – Jelentkezz most!

2017. április 22., 21:40

Szereted a pörgést? Végtelen a lelkesedésed? Jól bánsz a gyerekekkel? Szeretsz megismerkedni új arcokkal? Szívesen mutatod meg másoknak milyen menő is a cserkészet? A szülők se riasztanak meg? Ha ezekre igennel válaszoltál, akkor téged keresünk a nyárra fesztiválcserkésznek!

A 2000-és évek elején néhány évig a Magyar Cserkészszövetség egy elég menő fa várral már kint volt a Sziget fesztiválon, de ez a hagyomány egyszer csak vége szakadt és egy 10 éves szünet után 2015-ben tértünk vissza a fesztiválok civil részlegére. Programunk minden éveben kicsit átalakult, de egy dolog változatlan: nélkületek nem tudnánk megvalósítani az elképzeléseinket a fesztiválokra.

Idén is a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. minden olyan rendezvényére kitelepülünk, ahol gyerekekkel vagy fiatalokkal találkozhatunk és átadhatunk nekik egy apró szeletet a cserkészetünkből, a tudásunkból, az élményeinkből. A nyarat a Gyerek Szigettel nyitjuk, ami június összes hétvégéjén a Hajógyári-szigeten kerül megrendezésre. Ez számunkra a legjobb lehetőség arra, hogy olyan gyermekekkel és szüleikkel ismertessük meg a mozgalmunkat, módszereinket, akik lehet máshogy nem is találkoznának a cserkészettel. A programunk itt fog a legjobban hasonlítani egy cserkésztábor mindennapjaihoz. Lesz tábori akadálypálya, kézműves, meseerdő, cserkészjátékok és persze az elengedhetetlen jó hangulat.

A nyár első hónapját Sopronban a VOLT fesztiválon zárjuk, ahova egy kisebb fa építménnyel is készülünk, amolyan mintakörlet formájában, hogy ezzel is megmutassuk embereknek a cserkész mennyire leleményes és milyen hasznos tudást is tudunk adni azoknak akik csatlakoznak hozzánk. Programunk célja, hogy egy hasznos, de élvezetes programot nyújtsunk a fesztiválozóknak a reggeli ébredés és az esti koncertek között. A helyi cserkészekkel karöltve pedig nyomozójátékkal is készülünk a gyerkőcök számára, akik a szüleikkel látogatnak ki a fesztiválra. Mivel mintakörlettel is készülünk a VOLTra ezért a szokásostól eltérően már pár nappal a fesztivál előtt megkezdjük a munkát, hogy mire a fesztiválozók megérkeznek nekünk legyen a legmenőbb helyünk a civil részlegen.

Igaz a Balaton Soundot is ugyanaz a társaság szervezi mint a többi fesztivált is amire megyünk, de itt nincs civil részleg ezért ez számunkra most is kimarad és a Sziget fesztiválig mindenki nyugodtan mehet a saját csapattáborába.

A Sziget fesztiválos programunk sokban fog hasonlítani a VOLToshoz, de itt majd nagyobb hangsúlyt fog kapni a nemzetköziség, ezért ide az angol tudás elengedhetetlen. Terveink szerint a mintakörlet itt is megjelenne és a helyszínünk egyfajta nemzetközi cserkész ismerkedési pontként is szolgálna. Természetesen a céljaink közt itt is az szerepel az első helyen, hogy egy színes, aktív foltja legyünk a Civil Sziget nyüzsgésének és a programunkon keresztül népszerűsítsük a cserkészetet. Az építkezés miatt itt is érdemes 1-2 napot pluszban rászámolni a fesztiválra. Erre a programra érdemes a legjobban rápihenni, mert itt szokott a legnagyobb nyüzsgés lenni, illetve hát ez a leghosszabb rendezvényünk is, ahol folyamatos pörgésre, energiára és lelkesedésre lesz szükség.

A nyarat és fesztiválszezont a Balatonon, a Strand fesztiválon zárjuk, ahol különleges vízi programokon lesz a hangsúly. A többi programhelyszíntől eltérően mi nem a szárazföldön képzeljük el a játékainkat, hanem az alig pár méterre lévő kellemesen langyos tó vízében. A fesztiválok közül itt a legalacsonyabb az átlagéletkor, sokan még csak a gimnázium első éveit tapossák, akik számára a cserkészet egy remek érettségi utáni összetartó közösségként funkcionálhat.

Olyan cserkészeket keresünk akiknek nem okoz gondot, hogy ha egy sereg kisgyerek megrohamozza és le kell őket kötni amíg a programjuk el nem indul vagy tovább nem állnak, de az se okoz gondot, ha a szülők mélyreható kérdéseire kell válaszolni, hogy mi is a cserkészet és miért is jó a gyermekének. Nem kell a legnagyobb atomcserkésznek lenned, de nagyon örülnénk neki, hanem okozna túl nagy meglepetést egy asztal, pad és társai megépítése, továbbá az se hátrány, ha az egész napos egyenruhában töltött kemény munka után megtudunk inni egy sört és az együtt töltött buli után másnap ugyanolyan aktívan és lelkesen tudsz dolgozni mint előtte.

A fesztiválokon való részvétel egy ajándék, ezért olyan cserkészeket keresünk, akik év közben aktív munkát vállalnak a őrsük, rajuk, csapatuk vagy kerületük életében és munkájukkal kiérdemlik, hogy a Magyar Cserkészszövetséget képviseltethessék ezeken a rendezvényeken.

Az előző évek tapasztalatai alapján idén azt a döntést hoztuk, hogy aki szeretne a zenei fesztiválok segítőcsapatának tagja lenni, annak minimum három napot a Gyerek Szigeten is dolgozni kell. Az ott nyújtott teljesítménye, lelkesedése, nyitottsága és megbízhatósága alapján fogjuk összeválogatni, hogy kik azok akik a folyamatosan pörgő és hihetetlen jó fej csapat tagjai lehetnek. Mindegyik rendezvény előtt lesz egy rövid csapatépítés és tájékoztatás, hogy megérkezve a helyszínre már barátként köszönthessétek egymást és a feladatok se legyenek idegenek számotokra.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésed jelentkezz az alábbi linken május 7-ig, ahol további részleteket is találsz: https://goo.gl/W9an7X

További kérdéseiddel bátran keress ezen a címen: horvath.andras@mcssz.hu

Találkozunk nyáron!

Kategóriák: Cserkész planet

Támogasd adód 1%-ával a a cserkészeket – kitöltési segédlet

2017. március 23., 15:06

A 2017-es évtől már a NAV készíti el a legtöbb adózónak az adóbevallását. Az Ügyfélkapura belépve már most meg tudjuk nézni a tervezetet, és ha mindent rendben találtunk, rendelkezhetünk az adónk 1+1 százalékáról.

A cserkészet a világ legnagyobb ifjúságnevelő mozgalma. A magyarországi cserkészmozgalom célja, hogy olyan életrevaló, elkötelezett, felelős, egészséges fiatal felnőtteket neveljen, akik hasznos tagjai lesznek a társadalomnak. Hogy mi vár a gyerekekre cserkészként? Egy életre szóló közösség, barátok, élmények, tartalmas és hasznos időtöltés, és a legnagyobb kaland, amivel valaha találkoztál! Hogy ezt minél több gyermek megtapasztalhassa, és a cserkészet továbbra is virágozzon, kérünk, támogasd adód 1%-ával a Magyar Cserkészszövetséget! Az adó 1% felajánlásáról csináltunk egy rövid képes leírást, hogy mindenki a legkönnyebben kitölthesse, illetve a cikk végén a NAV videós segédletét is megtekinthetitek.

Ügyfélkapu belépés

Az Ügyfélkapu az egyetlen csatornája az online adó 1% felajánlásnak, így aki ezzel még nem rendelkezik, a Kormányablakban tud belépést kérvényezni. Belépés után az eSZJA feliratra kattintva juthattok el arra az oldalra, ahol megtekinthetitek a bevallásotok tervezetét és rendelkezhettek az 1 százalékokról.

eSZJA

Balra a bevallás tervezet találjátok, jobbra pedig a nyilatkozatot tudjátok kitölteni. Ezek után a személyes adatainkat kell megadni, de szerencsére az adószámunk már automatikusan ki van töltve.

Amint ezzel elkészültünk, jöhet maga a lényeg. Először a civil szervezetnek felajánlott 1 százalékról kell döntenünk. Itt nagyon kérjük, hogy ha úgy gondolod, hogy a cserkészet sokat adott neked anno, vagy épp az látod, hogy a gyermeked nagyon jól érzi magát ebben a közösségben, akkor kérjük ajánld fel nekünk ezt az 1%-ot. Neked semmibe sem kerül, de nekünk nagyon sokat segít. A Magyar Cserkészszövetség adószáma: 19006705-2-41. Elég ennyit beírni, név nem kell. A másik egyszázalékot pedig valamelyik egyház részére lehet felajánlani. Értelemszerűen mindenki adja annak az egyháznak, amelyiknek a felekezetébe tartozik. Ezeknek a listája itt található.

Köszönjük, hogy a Magyar Cserkészszövetségnek ajánlottad fel adód 1 százalékát. A NAV videós tájékoztatóját pedig alább tudjátok megtekinteni.

Kategóriák: Cserkész planet

Mi is az a LiliomShop?

2017. március 20., 16:14

Hogy motiváld a csapatot, miközben egyenruhát is kapnak a vezetők? Téglás Gergelyék (Teggerék) a csapatukban, a 929. sz. Szent Mihály cserkészcsapatban saját ötletet és módszert dolgoztak ki. Erről is beszélgettük vele. 

Csapatokon belül mindig előjön a motiváció kérdése. Nálatok milyen válaszok születtek? Hogyan alakult át az évek során?

Nálunk is régóta jelen van ez a kérdés. Az egyik megoldást abban láttuk, hogy a próbarendszert megpróbáltuk úgy átalakítani, felhasználni, hogy az a gyerekekhez is közelebb legyen. Mi 10 éve ugyanazt a próbarendszert használjuk, mint a Szövetség. Korábban a próbarendszer pontjait próbalap formájában kinyomtattuk és odaadtuk a gyerekeknek. Ha valaki teljesített egy próbapontot, akkor azt a vezetője aláírta.

Mint a bizonyítványt…

Igen, ezen az iskolai hatáson akartunk változtatni. Ezután jött az az ötlet, hogy milyen lenne, ha erre a próbalapra gyűjthetnének matricákat, bélyegeket egy-egy feladat teljesítése után. Nem volt rossz, de nem ért el nagy hatást.
Ekkor bevezettük a tallér rendszert, egy-egy próbapont után kapott egy Bi-Pi fejjel ellátott tallért a cserkészünk. Ez is kimerült annyiban, hogy a tallérokat a nyári tábor kereskedőjátékában fel lehetett használni.
Kipróbáltuk azt is, hogy bevonunk külsősöket. Pl.: volt egy nagyon jó regős csapattal hagyományőrző helyi vállalkozással volt kapcsolatunk, és hozzá mehettek a cserkészek kézműveskedni és a próbalapon a kézműves próbapontokat csak velük lehetett aláírni. Vagy a hittantanároknál lehetett volna a vallással kapcsolatos próbapontokat letenni. Itt az volt a gond, a partnerekkel nem sikerült kialakítani azt, hogy ez egy közös projekt legyen.

Ez az útkeresés meddig tartott?

2004-05-től kezdtünk el kísérletezgetni. Tehát ez a folyamat amiről eddig beszéltem kb. 10 évig tartott.

És mi lett az eredménye?

A technika is segített. A honlapunk megújult és sokkal interaktívabb lett, mindenki hozzá tud szólni tud hozzászólni, cikket és blogot írni, megosztani, stb. Persze a vezetők jóváhagyják a gyerekek írásait. Az adminisztrációt is áttettük ide. Innen jött az ötlet, hogy a motiválást is tegyük át ide.

Mi váltotta ki a matricát, a tallért?

A liliom. Nagyon egyszerű példa. Ha valaki szervez egy programot, az meghirdeti a honlapunkon és a program után regisztrálja a jelenlévőket.akkor meg lehet oldani, hogy a jelenlétet vezetjük. Így Minden jelenlétért 5 liliom jár, a gyerekek profiljain pedig automatikusan gyűlnek a liliomok. Azokat pedig be lehet váltani különféle ajándékokra a LiliomSHOP-ban (nem csak a nyári tábor kereskedő játékában).

Mikre?

Első körben csapatkönyvekre, daloskönyvekre, a Szövetségtől kapott MCS és VL újságokra majd csapat képeslapra lehetett beváltani. Így olyan emberek kapták „vehették meg” ezeket, akik megérdemelték, mert a legtöbb programon vettek részt és a legaktívabbak voltak az év során. Sok önkéntes munkával és tevékenységgel hamar „liliomossá” lehet válni ☺.

Aztán tovább léptünk. 10 éve szeretnénk megújítani az egyenruhánkat támogatni a csapatban az egyenruha beszerzést/vásárlást. Tavaly jött az ötlet, hogy ezt a kettőt kössük össze. Vettem Vettünk kupont a portya.net-en, amit bármilyen egyenruha darabra lehetett beváltani. Így a liliom gyűjtés eredményeként új ingekhez juthatnak a gyerekek. Egyszerre motiváljuk őket és a szabályos-egységes egyenruha viseléséhez is hozzájárulunk kap a csapat új egységes külsőt. Persze nem jut minden gyereknek ilyen utalvány, mert csak 5 db volt. De jövőre lehet, hogy valaki még aktívabb lesz, hogy ő neki legyen új inge.

5 liliom jár bármilyen jelenlétért, és egy ing 60 liliom. Az őrsgyűlésért nem jár liliom, csak de minden más cserkész programért igen az egyéb programokért. Portya, közös mozi, színház, csapat karácsony stb.

De Olyan is volt, hogy bementem egy túraboltba és kértem 5000 Ft-os ajándék utalványt, amit liliomokért adtunk oda az aktív cserkészeknek. Tervezzük még liliomban az őrsi póló/pulóver készítés támogatását, az őrsök különféle cserkész vonatkozású helyek (cserkészparkok, múzeum, stb.) belépő/szállás/stb. díjainak támogatását. A legkelendőbb árucikk az őrsi pizza 40 liliomért, melyet ha beváltasz a LiliomSHOP vezetője rendel meg az őrsödnek.

Mi lesz a jövő? Mikor jegyzi a liliomot a Wall Street?

A motiváció mindig is egy kulcskérdés az önkéntes és a munka világában egyaránt. Nálunk cserkészeknél a saját erőből befektetett munka és idő akár résztvevői akár szervezői-nevelői szinten az egyik legnagyobb érték, aminek a folyamatosságához nagyon fontos a helyes/pozitív értékelés és visszacsatolás, megbecsülés. Azt gondolom, hogy tíz év kísérletezgetés után Rákosszentmihályon sikerült valami olyat alkotni, ami sokat segítheti az önkéntes nevelő munkát. Fontos a feltételesmód: segítheti. Nyilván pusztán ajándékutalványokkal teletömni egy webáruház rendszert csak rövidtávon tart fenn motiváló hatást. A vezetőségnek folyamatosan ötletelnie kell és kreatív megoldásokat kell hoznia, hogy mivel tudja a fiatalokat motiválni.
A személyes találkozások továbbra is a legfontosabbak, melyeket jól kiegészít egy ilyen online rendszer. Elég ha csak arra gondolunk, hogy az éjjel-nappal a gyerekek kezében lévő okostelefonokon ezt (is) fogják használni, motiválja őket arra, hogy találkozzanak az őrsükkel és menjenek ki a természetbe.

A Wall Streetre még nem fogunk betörni, bár jelenleg összesen 4200 liliomot tart nyilván a rendszer, melyet a csapattagok generáltak az önkéntes tevékenységükkel. Viszont úgy gondoljuk, hogy ez a koncepció más csapatoknak is tetszhet és felkeltheti az érdeklődésüket. Ezért a médiás munkacsoportunkkal hamarosan készen állunk arra, hogy megrendelésre más csapathonlapokon is beüzemeljünk ilyet vagy hasonlót.

Kategóriák: Cserkész planet

Búcsúzunk Soczó András cserkésztiszttől

2017. március 08., 16:02

98 évesen hazament Soczó András bá, a 100/ö Baden-Powell Központi Öregcserkészcsapat újjáalapító, mindvégig aktív tagja. Egész élete a cserkészetről szólt. 1933-ban a gödöllői dzsemborin (cserkész világtalálkozón) Baden-Powell, a cserkészmozgalom alapítója kezet fogott vele és megdicsérte: “Jó cserkész vagy!”. Ez maradt rá jellemző egész életében: jó cserkész!

A történelem az ő családját sem kímélte, de ő sohasem adta fel, teljesítette kötelességét, ott, ahol az élet lehetővé tette.

Az 1933-as dzsemborit számos tábor, cserkészprogram követte. A dzsembori 50 éves jubileumi táborán Németországban, Kastl-ban “titokban” vett részt, 1993-ban a gödöllői Emléktáborban, 2000-ben az esztergomi Milleniumi Emléktáborban, 2013-ban az ócsai Nemzeti Nagytáborban – csak hogy néhányat említsünk a jelentősek közül – szintén ott volt.

Nagy élménye volt, egy kis “kárpótlásként”, hogy mind a 2007-es londoni, mind a 2011-es svédországi dzsemborin az nemzetközi segítőcsapat tagjaként szolgálhatott. És még utoljára, 2015-ben Japánban is ő vihette a zászlót a dzsembori kontingens fiataljainak élén.

A 23. Magyar Öregcserkész Találkozónak, a MÖT-öknek mindenkori résztvevője, csapatának kegyeleti tisztjeként minden ünnepről megemlékezője, az eseményeken saját maga készítette koszorúval koszorúzója, legyen az ünnep, vagy temetés, felsorolni is nehéz aktivitása. Legjobban azzal jellemezhetjük, hogy mindenütt ott volt, egyenruhában, ahol hitet kellett tenni a cserkészetről, a cserkészeszmény megjelenítéséről.

Tagja volt számos más társaságnak, Természetjárók, Szent Korona, Guilde, stb. ahol a magyar hagyomány él..

Most, hogy róla emlékezünk, elég egyetlen mondatot mondanunk:

Utolsó percéig hű volt cserkészfogadalmához, Istenéhez, Hazájához, Embertársaihoz.

Hisszük, hogy jutalma már az Égi Tábor.

Kategóriák: Cserkész planet

„Emberek az embertelenségben” – Magyar Cserkészszövetség GULÁG emléktúra

2017. március 03., 11:28

Nekünk, cserkészeknek fontos, hogy a ránk bízott fiatalok megismerjék a magyar történelem kevésbé ismert eseményeit is. A GULÁG/ GUPVI/ Málenkij robotról évtizedekig nem volt szabad beszélni, pedig rengeteg magyar család érintett volt benne.

Voltak olyan emberek, akik ezekben a nehéz időkben is példát tudtak adni társaiknak és segítettek elviselni a rettenetes körülményeket. Őket kissé előtérbe helyezve szeretnénk méltó módon megemlékezni az elhurcoltakról. A teljesség igénye nélkül párat név szerint is megemlítek: Gulácsy Lajos, Kölley György, Oloffson Placid.

Az ő példamutatásuknak köszönhetően lett a programunk mottója az „Emberek az embertelenségben”, hiszen reményt adnak nekünk, hogy az embert próbáló helyzetekben is ki lehet tartani elveink, hitünk mellett.

Az elhurcoltak között sokan cserkészek is voltak, éppen ezért gondoltuk úgy, hogy a saját cserkészmódszereinkkel kellene megszólítani főként a 14-25 éves korosztályt, felkelteni az érdeklődésüket a téma iránt. Tíz helyszínen, élménypedagógiai eszközökkel, lehetőség szerint kint a természetben, testi-lelki-szellemi oldalukat is megszólítva megmutatni nekik, a történelemnek ezt a szegletét.

Célunk, hogy ez a programsorozat ne csak egy méltó megemlékezés legyen, hanem arra szeretnénk biztatni a résztvevőket, maguk is kutassanak a családjuk és környezetük emlékezetében.

Kategóriák: Cserkész planet

Kagylós Találkozó 2017

2017. március 03., 11:22

Idén is megrendezésre került a segédtisztjelöltek által a Kagylós Találkozó. A rendezvénynek a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium adott otthont 2017. február 3-5. között.

A hétvége során számos, nagyon izgalmas programon vehettünk részt sok-sok kagylós cserkésztestvérünk társaságában. Sokaknak a hétvége egy pihentető termálfürdőzéssel indult, mások éjszakába nyúlóan együtt társasoztak. Akik pedig közös moziélményre vágytak, a Filmklub keretein belül megtalálhatták, amit kerestek. Szombaton, reggeli után a kalandvágyó kagylósok a paintball pályán küzdhettek meg egymással, de akiket inkább a kézműveskedés vonzott, azok betekintést nyerhettek a fazekasság rejtelmeibe.

Délután kagylósok szállták meg Budapest utcáit Mr. X után kutatva, a főzés kedvelői pedig profi szakemberek és felszerelések segítségével csapatokban főztek végig egy-egy három fogásos menüsort, amit utána közösen el is fogyaszthattak. Az este folyamán is a jó hangulaté és a kikapcsolódásé volt a főszerep, amihez hozzájárult a táncház, táncverseny, sör-craps, Bikini fenék, az újabb társasjáték-partik, a nagyon közkedvelt szabaduló szoba, és a véget érni nem akaró buli. De a fantasztikus programok mellett a legnagyobb örömet mégis a régen, vagy nem olyan régen látott kagylós barátokkal való találkozás okozta. A hétvége kiváló lehetőséget adott a közös nosztalgiázásra és új, emlékezetes élmények szerzésére is. A Kagylós Találkozó vasárnap délelőtt istentisztelettel és szentmisével ért véget.

A 24-es évfolyam nevében köszönjük mindenkinek, aki eljött a Kagylós Találkozóra! Reméljük, mindenki felejthetetlen élményekkel gazdagodott a hétvége során, és jövőre újra találkozhatunk!

Tóth Barbara st.
1002

Kategóriák: Cserkész planet

A velemjáró barát!

2017. január 26., 8:26

„Tessék jönni utánam, akkor most megnézzük a Szent Péter-bazilikát, aztán elmegyünk egy igazi olasz gelateriába.” Na, ezt nem. Utazni – másképp! A Qalandar Adventures és a Spiritours utazásszervezői azt állítják, hogy ne turista légy, inkább utazó. Ha ellátogatsz valahová, ne azért tedd, hogy megnézd! Inkább ismerd meg, tapasztald meg, éld át, fogadd el, szeresd meg! Böröczky Csongor cst. (442.) és Lakatos Gergely csst. (442.) csábító ajánlata a cserkész-kedvezménykártyához.

A tapasztalt utazók állítják, csak így lehet értelme a látogatásodnak: így gyarapodhatsz igazán tudásban, élményben és lélekben, és így kerülhetsz összhangba a helyi emberekkel, illeszkedhetsz igazán bele környezetükbe. Ne várd el, hogy kiszolgáljanak a helyiek, ne akard megváltoztatni a kultúrájukat, inkább te alkalmazkodj ahhoz a helyhez, ahol éppen jársz! Hidd el: minél többet utazol, minél több tapasztalatot és élményt szerzel, annál közelebb kerülsz majd a világ és a világban élők megértéséhez — sőt, talán Istenhez is. Hogyan utaznak a qalandarok?

Böröczky Csongor: A kifejezés ugyan hasonlít a kalandor szavunkra, de nincs hozzá köze. Ez egy szufi eredetű szó, vándorló szent embert, dervist jelent. Azokat a vándorokat nevezik így, akik jelenlétükkel meg tudják szentelni a helyszíneket.

VL: Bizonyára minden egyes utatokon azon vagytok, hogy egyre nemesebb lelkű férfiakká, nőkké váljatok. Kicsit félnomád, aszketikus túrában gondolkozzon az, aki veletek tart?

BCS: Igyekszünk az egyszerűséget szem előtt tartani, a helyiekhez hasonló formákat választva, legyen szó a közlekedésről az étkezésről a szállásokig. Ami a világ nagy részén az európai ember számára valóban aszketikus körülményeknek hat.

VL: Legközelebb Iránba visz az utatok májusban. Hogyan kell megszervezni egy ilyen utazást?

BCS: Volt már iráni túránk, de más esetben is, természetesen előzetesen bejárjuk a helyszíneket. Igyekszünk – a legtöbb utazási irodával ellentétben –- nem úgy működni, hogy választunk egy helyi partnerirodát, aztán rajtuk keresztül intézünk mindent, hanem közvetlenül a hotelekkel, a vasúttársasággal, a hatóságokkal lépünk kapcsolatba. Ez egyrészt költség-csökkentő, másrészt mi ehhez szoktunk hozzá.

VL: Akkor felejtsük el, hogy megy a sor elején a tour guide esernyővel a feje felett, és a mikroporton keresztül tart városleírást…

BCS: Ezt szeretnénk elkerülni, igen. Már csak azért is, mert mi kis létszámú csoportokat viszünk, gyakran már 4-5 emberrel elindulunk, a legnagyobb csapatunk is csupán húsz fő körüli. Időnként van buszos utunk is, de nem az a jellemző.

Kategóriák: Cserkész planet

Meghalt Placid atya

2017. január 16., 12:27

Életének 101. évében vasárnap este elhunyt Olofsson Placid bencés szerzetes, cserkésztiszt.

Placid atyát mindenki ismeri. Kőkemény élet van mögötte, mégis a derű és humor jellemzi és rengeteget tanulhatunk tőle.

Édesapja, Olofsson Gusztáv, középiskolai tanár volt Budapesten, édesanyja, Reihardt Jusztina, tolnai sváb családból származott. Kisgyermekkorát Rákosszentmihályon töltötte. 1926-ban költöztek be a fővárosba. Az elemi iskola négy évének elvégzése után a nyolc osztályos budapesti Szent Benedek Bencés Gimnáziumba iratta be édesapja, ahol külön engedéllyel tizenhat és fél évesen érettségizett.

Osztályfőnöke a neves bencés szerzetes, Szunyogh Xavér Ferenc volt. Középiskolás korában nagy hatást gyakorolt rá az iskola és a cserkészet szellemisége. 1933-ban részt vett a Gödöllőn rendezett Világdzsemborin.

Érettségije után,1933-ban, Szent Benedek Rendjébe lépett be. Pannonhalmán teológiát, a müncheni Lajos Miksa Egyetemen német nyelvet tanult 1935-től. Ezt követően Magyarországon magyar-német-bölcselet szakos tanári oklevelet és doktorátust szerzett 1939-ben. Ugyanezen évben szentelték pappá.

Megjárta a Szovjetunió munkatáborát, a földi poklot, de ott is és később hazatérve is ezreknek adta vissza a hitét. Most, hogy elment, csak róla beszélünk múlt időben, tanítása ugyanis örök érvényű.

Kategóriák: Cserkész planet

Kvíz – Sípjelek

2017. január 13., 14:24

Teszteld a tudásod! Mennyire ismered a sípjeleket? Próbáld ki magad!

Kategóriák: Cserkész planet

Légy AIESEC önkéntes! A cserkész-kedvezménykártya segítségével irány a nagyvilág

2017. január 11., 8:04

Kihalófélben lévő majmokat számlálni Borneo szigetén, afrikai falvakból nőket segíteni a munkaerőpiacra, Lengyelországban ovisokat tanítani angolul. Elsorolhatatlan, mennyi izgalmas önkéntes munka adódik fiatalok számára. A világ legnagyobb diákszervezete, az AIESEC egyik hazai tagszervezete a BME-n működik. Önkéntes-szervezőjük, Rácz Bernadett meséli el saját élményeit.

Szerző: Nagy Emese

VL: Milyen múltra tekint vissza ez a szervezet?

Rácz Bernadett: A II. világháború után Franciaországban összeállt egy csapat fiatal, akik úgy vélték, hogy a háború azért bontakozott ki – mint a legtöbb háború az emberiség ideje alatt –, mert a kultúrák nem tudták, nem akarták egymást megérteni kölcsönös ismeret és szándék hiányában, ezért nem is tudták elfogadni azt, ha valaki másként gondolkozott. Az egymás iránti tisztelet, tolerancia hiányzott. Ebből született az ő álmuk; létrehoznak egy nemzetközi egyesületet közgazdász hallgatók bevonásával, akik kultúraközi csere utakat szerveznek, ezzel is segítve azt, hogy a különféle kultúrákban élő fiatalok megértsék egymást. Ehhez elegendő idő kell, hogy az ott élő emberek mindennapjain keresztül megértsük a saját problémáinkat, gazdasági körülményeinket, ezekből adódó vágyainkat, tevékenységeinket. Amennyiben ezt összekötjük vezetői tudással, amit a szervezet folyamatosan próbál megadni a résztvevőknek, talán képesek leszünk olyan fiatalokat képezni, akik mindennapi vezetőként inspirálni tudják a környezetüket a másképp gondolkodásra. Ez 1948-ban történt.

VL: Ez a gondolatsor a mai kor emberének is megállja a helyét, figyelembe véve az elmúlt évtized társadalmi és gazdasági válságait? Nem kell ma megújítani ezt a gondolatiságot, vagy annál inkább megerősítő, hogy nyitottnak kell lenni a mások kultúrája felé?

RB: Nálunk a szervezetben ez a változás éppen megerősít minket, időről időre végiggondolva az alapvető elveinket. Az egykori víziónk releváns a jelenben is. Régebben kevesebbeknek adatott meg az, hogy távoli helyekre jusson el, exkluzív dolognak számított, akár Európán belül is felfedezni messzi vidékeket, mégis; ez az eltávolodás-visszaérkezés ma is értékteremtő erejű tapasztalatokat tartogat számunkra.

VL: Személyes tapasztalataid is vannak az önkéntes programnak köszönhetően. Merre jártál, mit hoztál magaddal?

RB: Amint lehetett kaptam az alkalmon, hogy én is kipróbáljam magam önkéntesként, és részt vegyek egy ilyen programban. Két hét alatt sikerült is egy közeli helyet leszerveznek magamnak; Lengyelországba mentem kisgyerekeket tanítani angolra, hat másik külföldi diákkal együtt. Közben bejártuk az egész országot, összesen hat hetet töltöttem ott a hat másik fiatal társaságában. Az egyik lány román volt, a másik egy félig bosnyák félig horvát származású, jött egy lány Hongkongból, a negyedik Törökországból és volt még két srác, az egyik Marokkóból, a másik Azerbajdzsánból. Mindannyian az óvodások tanítására érkeztünk, de az óvó nénik általában nem beszéltek angolul, amiből sok mókás pillanatunk adódott, a gyerekeknek és nekünk is. Kézzel-lábbal mutogattunk, nem volt fordítónk. Ennek ellenére a gyerekek ösztönös nyelvérzéküknek köszönhetően meglepően gyorsan sajátították el az angolt, még a mi anyanyelvünkből is tudtunk mit átadni nekik.

VL: A török, a bosnyák, a hongkongi testbeszéde talán nem különbözik egymásétól, miben éreztél esetleg különbséget a gyerekkel foglalkozva?

RB: Nekünk, nagyoknak más a távolságigényünk, eltérő, mennyire engedjük magukhoz közel az embereket. A kicsiknél nem volt ilyen, az ő társasági távolságuk szinte a nullával egyenlő. Érdekes módon, az arab fiúkon folyton csüngtek a gyerekek, ők valamiért nagyon kapósak voltak. Az együttlétünkből fakadó eltérő szokások megélése sok újdonságot hozott nekem. Nem csak a táplálkozási különbségeket értem ez alatt, arra számít az ember. A magyarok például szeretnek együtt enni, az arab fiúkat viszont nagyon nehéz rávenni arra, hogy bármiben segítsenek, ami a házimunkával kapcsolatos. Ezek nyilván okoztak konfliktusokat, viszont azzal, hogy nyitottak voltunk egymásra, kíváncsian figyeltük a miérteket, alaposan meg is beszéltük a kultúránk sajátosságait, idővel nagyon jó barátságok alakultak ki. A fiúkat ugyan sokáig kellett kérlelni, hogy mosogassanak el maguk után, de végül megtették. Kicsit jobban kellett küzdeni, de megérte.

VL: Milyen emberré formált téged ez az életforma?

RB: Két dolgot emelnék ki. Én korábban nehezebben alakítottam ki kapcsolatokat, barátságokat. Nyitott voltam ugyan, de kevésbé tudtam megbízni mindenkiben. Szerintem ez a program azért is jó, mert rákényszeríti az embert arra, hogy kilépjen a komfortzónájából, és kénytelen legyen idegenekben is megbízni. Kockáztatni azt, hogy lehet, átvernek téged, de nincs más út. Igen, elhiszem, hogy valaki fog rám várni az állomáson, valaki megmutatja, merre kell mennem, és ott valóban lesz szállásom, és tényleg jó emberekkel fogok találkozni. Ez kicsit nehéz, be kell hunyni a szemünket, hátradőlni, és elhinni, hogy jó lesz! A kockázat ott van benne, de be kell vállalnom, s majd legfeljebb megoldom az adódó nehézségeket! Ezzel olyan barátságokra tettem szert, amire nem lehetett volna másképp. Kinek van bármikor szállása Hongkongban, ahol egy tűt sem lehet elejteni? Nekem. A másik fontos dolog, hogy a program hangsúlyos részeként, bemutathattuk egymásnak a nemzeti kultúránkat. Elmondhatom magamról, hogy ismerem például a román néptáncot, és megkóstoltam a többiek jellegzetes ételeit.

VL: Hogyan lehet csatlakozni az AIESEC önkénteseihez?

RB: Budapesten négy irodája van a szervezetnek, a Műegyetemen, a Corvinuson, a BGE kereskedelmi, vendéglátóipari és idegenforgalmi, illetve a pénzügyi karán. A fővároson kívül a Szent István Egyetemen, a Debreceni és a Miskolci Egyetemen, illetve a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetemen. De a lehetőség mindenki számára nyitott 18 és 30 év között, ezen kívül angol nyelvismeret szükséges. A csatlakozási díj 30 ezer forint, amiből a cserkészeknek kedvezményt tudunk biztosítani.

További információ.

Az AIESEC (Association internationale des étudiants en sciences économiques et commerciales) a világ legnagyobb diákszervezete: több mint 120 országban van jelen és több mint 86 000 taggal büszkélkedik. Működését nonprofit alapon végzi, tagjai és vezetői is diákok. A szervezet fő célja a fiatalok személyes, szakmai és vezetői képességeinek fejlesztése. Az AIESEC helyi és globális programokat működtet. Magyarországon évente 350-400 hallgató és friss diplomás tölti velük a szakmai gyakorlatát, vagy megy külföldre önkéntes munkát végezni. Mindannyian életre szóló élményekkel gazdagodtak, számukra eddig ismeretlen kultúrákat ismertek meg és nem utolsósorban olyan tapasztalatokat gyűjtöttek, amelyek akár a későbbi munkavállalásnál is nagy előnyt jelenthetnek.

Kategóriák: Cserkész planet