Beszámoló egy zellhofi önkéntestől

Beküldte Csortán-Szilágy... - 2017. február 10., 15:25

Zellhof 2016.

 

Van Budapesttöl kb. 6 óra távolságra egy hely, ahol cserkészek dolgoznak cserkészekért, ahol különbözö nemzetek fiai és lányai önként dolgoznak a többiek még jobb táborozásáért. Ez Zellhof.

Ahol megnézheted, hogy más országokban hogyan müködik BiPi öröksége, és hidd el fel fog értéklödni az amit mi csinálunk otthon. Ez Zellhof.

Ahol barátságos emberekkel találkozhatsz és dolgozhatsz együtt, olyanokkal akikkel más semmi nem kötne össze, csak a cserkészet. Ez Zellhof.

Ahol rengeteg mindent tanulhatsz más világnézetekröl. Ez Zellhof.

Ahol csavaroghatsz az Alpokban, és csodálatos helyeket láthatsz, miközben embereket ismersz meg. Ez Zellhof.

Ahol a hét egyik estéjén nemzetközi a vacsora, mert minden itt táborozó csapat föz, te pedig megkóstolhatod. Ez Zellhof.

Ahol esténként együtt énekelhetsz akár írekkel, hollandokkal és németekkel, mondjuk a Brian életéböl az always look an the right side of life-ot. Ez Zellhof.

Ahol biciklire pattanhatsz és elgurulhatsz misére, ahol dirndlbe (bajor népviselet) öltözött asszonyok ülnek veled egy sorban a templomban. Ez Zellhof.

Ahol reggel a szomszéd paraszttól hozzák a tejet, és itt legelnek közelben a bocik, még sincsen tömény tehén szag. Ez Zellhof.

Ahol reggel a pék házhoz hozza a friss  és még meleg zsemlét. Ez Zellhof.

Ahol a szelektiv hulladékgyüjtés igen magas fokát láthatod testközelböl. Ez Zellhof.

Ahol olaszok, hollandok, németek, osztrákok, svájciak, írek, angolok, belgák, luxemburgiak stb, ugyanazon mezön, ugyanazon csillagok alatt alusszák álmukat. Ez Zellhof.

Ahol a templom mellett egy WOSM zászló lobog a cserkészfalu felett. Ez Zellhof.

Ahol müködik a nemzetek felett álló BiPitöl származó örökség. Ez Zellhof.

Ahol különöbözö szinüek az egyenruhák és a nyakkendök, mégis mindenki egy jobb világért dolgozik. Ez Zellhof.

 

Az elöbbi soraim a reklámot szolgálták, de sajnos  nem minden része Zellhofnak felel meg a mi magyar cserkész erkölcsünknek. Nagyon érdekes volt számomra, hogy a különöbözö nemzetek cserkészei mennyire nem hasonlitanak a mi rendszerünkhöz. Nincsenek őrseik, az őrsvezetöképzést nem is ismerik, valami segédtisztképzés félét ismernek,de a vezetök többsége nem végzett ilyet. Furcsán néztek rám,mert elkéretöztem misére, bár semmi akadálya nem volt a dolognak. Találkoztam olyan cserkésszel aki nem, hogy nem  gyakorolja  a vallását, hanem  egyenesen ellenzi és bőszen hirdeti az ateizmus eszméit. Utóbb kiderült, hogy ma Németországban létezik olyan cserkészszövetség, ami kimondottan vallás és felekezet mentes.

Kinn része voltam a Zellhofot müködtető csapatnak. Minden nap más volt a feladat, volt, hogy a telepen lévö boltban dolgoztam, volt hogy bio szemetet talicskáztam, vagy éppen  gereblyéztem órákon  át. Minden reggeli után volt fejtágitás, amikor elmondták, hogy mik a  feladatok aznapra. Erre a telepre jönnek nemzetközi csapatok, és a mezőn sátraznak, de aludhatnak  házban is. Meleg zuhany és  normális wc garantált, van egy bolt ahol édesség és sör kapható. Viszont a gázpalacktól kezdve a bicikliket, vagy a kenukat is bérlik, nem beszélve a sörpadokról vagy a megvásárolt tüzelőanyagról, vagy a GPS-koordinátákkal rendelkezö programlehetöségeket tartalmazó mappáról. Mindent megkapnak, semmit sem kell maguknak csinálni, szervezni stb. Teljesen más világ mint a mienk. Erkölcsileg pedig, azt hiszem a komplett MCSSZ,de a Fórum is úgy ahogy van hazavágja  az egész társaságot. Talán mert nálunk a cserkészet sokkal több mint egy hobbi, és nem csak egy szolgáltatás.

Mindezek ellenére azt hiszem, hogy jó döntés volt kimenni Zellhofba, mert sok nagyon  érdekes és izgalmas emberrel találkoztam, ami nem mellesleg nemzetközi kapcsolatépitésre tökéletes volt. Azon kivül, hogy amikor kirándultunk akkor  világot láttam, és megélhettem azt, hogy két némettel, egy svéddel és egy cseh cserkésszel minden téren lévő távolság ellenére is van valami közös bennünk. Ha nem lennénk cserkészek, semmi közös nem lenne bennünk. Azt hiszem valami ilyesmi lenne BiPI öröksége, hogy egy határokon és nyelveken átivelő mozgalom részei vagyunk.

 

Zsindely Borbála Rózsa st.

543. Csaba királyfi cserkészcsapat

Rovat: