Sajtóközlemény - Átadták a felújított Teleki–Tisza-kastélyt az Országos Cserkésznapon

Az Országos Cserkésznapon találkozhattak egymással a határainkon túl és belül élő magyar cserkészek, emellett az idei esemény különlegessége a Teleki–Tisza-kastély megnyitása, és bemutatása volt. Az esemény célja a fiatalok egészségre nevelése, a sport megszerettetése, a játszva tanulás cserkészmódszertanának alkalmazása, a hagyományok megélése, valamint az iskolai oktatáson kívüli szabadidős tevékenységben történő részvétel volt. Programjaikat - a felsorolt céloknak megfelelően - önkéntes gyermekek illetve fiatalok találták ki és valósították meg társaiknak.

A Magyar Cserkészszövetség által szervezett Országos Cserkésznap nyitóeseménye, a felújított Teleki–Tisza-kastély ünnepélyes átadója 2018. május 27-én, Nagykovácsiban volt. A Kastélyt Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke adta át. A 2016 áprilisában megkezdődött munkálatok célja volt, hogy visszanyerje történelmi pompáját a több mint 150 éves épületegyüttes. A felújítási koncepció kialakításánál a Magyar Cserkészszövetség maximálisan figyelembe vette a műemléki értékeket és az épületben rejlő lehetőségeket. A Cserkészszövetség az ingatlanon rendezvényközpontot alakított ki, ahol egyebek mellett képzéseket, nemzetközi konferenciákat, cserkésztalálkozókat tartanának. Az épület áldását Dr. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, dunamelléki református püspök és Lukács Imre Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye érseki irodaigazgató ökonómus végezte el. Emellett Erdő Péter bíboros szavait Kemenes Gábor plébános tolmácsolta. A programon részt vett Monspart Sarolta, tájfutó világbajnok, a cserkészet jószolgálati nagykövete is.

Az Országos Cserkésznap jó lehetőséget kínál a cserkészeknek, hogy olyan kompetenciafejlesztő programokat valósítsanak meg, ahol a gyerekek játék közben fejleszthetik készségeiket is. Büszkék vagyunk arra, hogy a kastélyátadás alkalmával is megmutathattuk a cserkészet előnyeit.” – tette hozzá Pótor József, a Magyar Cserkészszövetség országos ügyvezető elnöke.

A cserkészet a világ és hazánk legnagyobb ifjúságnevelő szervezete: több mint 200 országban 38 millió, Magyarországon pedig országszerte közel 12 000 cserkész tevékenykedik. A cserkészet egy önkéntes, politikamentes ifjúsági közösség, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint felekezettől függetlenül.

A Teleki–Tisza-kastélyról bővebben: https://teleki-tisza-kastely.hu

A cserkésznap programjait a Magyar Cserkészszövetség Imre herceg terv - közelebb egymáshoz! projektnek köszönhetően finanszírozta.

Kapcsolódó cikkeink