Élményeket adni és kapni – Dzsembori

Beküldte Győrik Ágnes - 2015. július 23., 12:08
A világ cserkészei már nagyban készülnek a nyár legnagyobb cserkésztáborára, a 23. Világdzsemborira, Japánban. A találkozó a legnagyobb japán sziget, Honsu nyugati csücskében, Yamaguchi prefektúrában, Kirara-hamában lesz.
 

A dzsembori helyszíne egy mesterséges félsziget, melyet három oldalról tenger vesz körül. A magyar kontingens már több mint egy éve megkezdte az alapos felkészülést a nagy útra, így 108 résztvevő (3 rajból) 12 őrsvezetővel (ebből 3 egyben rajparancsnok is), 73 IST taggal és 11 központi vezetővel hamarosan elindul Japánba. A készülődés utolsó pillanataiban a magyar kontingens tagjait kérdeztük, mire számítanak az elkövetkező hetekben. A dzsembori alatt és előtte is érdemes követni a csapat facebook oldalát, ami naponta frissül. 

Mire számítasz, mit ad majd neked a dzsembori?

Ungvári Ildikó (433.):
Remélem lehetőségem lesz sok új embert megismerni a dzsemborin, betekintést nyerni a külföldi fiatalok gondolkodásába, és barátságot kötni külföldi, és magyar cserkészekkel.
Turú Márton Levente (813.): Minél több barátot, minél több országból, valamint tapasztalatot, hogy egyedül helytálljak a világ túloldalán.
Albert Sándor Péter (400.): Rengeteget várok tőle, kérdés, később így lesz-e… Á, biztos vagyok benne! Remélem, életre szóló emlékeket kapok, melyeket később unokáimnak vagy akár dédunokáimnak is mesélhetek majd: „Képzeljétek, a nagypapa volt Japánban... Utazott a transzszibériai expresszel... Együtt sátorozott több tízezer emberrel, stb.” Valamint rengeteg barátot is szerezhetek, ami később nagyon szuper lesz, például ha megyek valahova nyaralni, vagy valami céges dolgom lesz, kint ismerni fogom az országot, és annak kultúráját, és akár meg is látogathatom kedves barátomat. Nem mellesleg, mire elvégzem a középiskolát (közgáz, külker) már nagyon sok értékes kapcsolatom lesz szerte a világban.
 

Te mit tudsz majd ebből az élményből továbbadni?

Ildikó:  A dzsemborin sok új dolgot tanulhatunk a velünk egyidősektől, például cserkész játékokat, szokásokat, amiket itthon továbbadhatunk saját csapatunknak.
Márton: Azon kívül, hogy ilyen lehetőség többnyire csak egyszer adódik az életben, megismerkedhetünk más népcsoportok szokásaival, amelyek segítenek majd jobban megérteni a világot, és a magyarokról is kedvező képet alakíthatunk ki.
Péter: Ebben a közegben  nyaralni, barátságokat kötni rohadt nagy buli, élvezed minden percét. Remélem, tovább tudom adni és elmesélni a most fogadalmat tévőknek, hogy mekkora egy királyság az egész, és hogy legalább egyszer próbáljanak kijutni. Annak idején, amikor a bátyám hazaért a 2007-es cserkész világtalálkozóról, hallottam tőle, hogy mekkora buli, és rögtön eldöntöttem: én egyszer eljutok egy ilyen dzsemborira!
 
Résztvevőként mit adhatsz a kontingensednek?

Ildikó:  A legtöbbet a lelkesedésemmel, nyitottságommal adhatom.
Márton: Tavaly lettországi cserediákként, nemzetközi környezetben való boldogulásban tapasztalatot szereztem, amellyel segíthetem a kontingensem tagjait. Vitás kérdésekben könnyen tudtam megegyezéshez segíteni a feleket.
Péter: Remélem, híven teljesítem YC (Young Corresponder) feladataim, és ezáltal megnyugtathatom az otthoniakat, hogy nem csak rendben mennek a dolgok, hanem haza se akarunk menni majd.
 
Mondj egy tervet/célt/fogadalmat,  amit mindenképp szeretnél megvalósítani a dzsembori alatt

Ildikó: Hát egy cél a sokból: szeretnék valakivel portugálul beszélgetni!  
Márton:  Cserélni szeretnék egy Sombrero-t.
Péter: Mindenképpen szeretnék minimum 3000 képet készíteni, ezek nagy részét feltenni az internetre, megmutatni mindenkinek, aki kíváncsi rá, hogy milyen is ez. Valamint nem elhagyni semmit (erre hajlamos vagyok), és rengeteget cserélni, ezáltal rengeteg menő holmit szerezni.
 
 

A DECATHLON a Felfedező tábor és a Magyar Dzsembori Csapat fő támogatója

A Magyar Cserkészszövetség két éves partneri megállapodást kötött a DECATHLON S.A. nemzetközileg elismert sport- és szabadidőeszközök kereskedelemével és koncepciójával foglalkozó társasággal. A Tízpróba Magyarország Kft., mint a DECATHLON S.A. leányvállalata, valamint a Magyar Cserkészszövetség idén júliusban aláírt megállapodásának célja partneri segítséget nyújtani az egészséges életmódra nevelés és sportolás, különösen a túrázás minél szélesebb társadalmi rétegekkel történő megszerettetéséért folytatott közös munkában. A megállapodás értelmében a DECATHLON két évig termékekkel és eszközökkel támogatja a fiatalok egészséges életmódra nevelését és a túrázás népszerűsítését szolgáló tevékenységeit. Az első évben kiemelten a 23. Cserkész Világtalálkozóra Japánba kiutazó kétszáz fős Magyar Dzsembori Csapatot látja el eszközökkel és túrafelszerelésekkel, emellett pedig hosszú távon támogatja a Felfedező tábor célkitűzéseit: a cselekedve tanulás élményének ifjúsággal való megismertetését és természet iránti szeretetük kialakítását.


Rovat: