Elkezdődött a 23. Világdzsembori!

Beküldte Győrik Ágnes - 2015. július 29., 11:43
Ma a megnyitó ceremóniával hivatalosan is elkezdődött a Cserkész Világtalálkozó Japánban, amelyen 33 000 cserkész vett részt. A nagyszabású rendezvényre 2015. július 29. és augusztus 8. között kerül sor Dél-Japánban. Scott A. Tear, a Cserkészmozgalom Világszervezetének főtitkára szerint a világdzsembori egy hely, ahol fiatalok tízezrei jönnek össze, hogy békét teremtsenek. A résztvevők legyenek bár mexikói, szaúdi, kenyai vagy más nemzetiségűek a világ több mint 160 cserkészszövetségéből alkotnak egységet.

Itt nincsenek olyanok, akik maguk közé engednék az aktuális politikai ellentéteket 
 ezen felülemelkedve válnak barátokká. Ez lenyűgöző átváltozás, amit mi élőben élhetünk át. A cserkészek minden kétséget kizárólag a béke követei.

Amina (17, Algéria) alig tudja kifejezni szavakkal, amit érez. Így meséli nekem: "Ez egy álom. Minden olyan más. Japán olyan számomra, mint egy másik bolygó. Ez az első dzsemboris élményem. Annyira izgatott vagyok, hogy megoszthassam gazdag kultúránkat és történelmünket az új barátaimmal."

"Eszméletlenül várjuk a dzsembori kezdetét, várjuk a nyitó ceremóniát, és hogy végre elkezdődjenek a programok. Mindenkivel találkozunk az egész világból - meséli Maria és Marilyn (15), a libanoni cserkészektől.


A megnyitó ceremónia arénája közel egy óra alatt töltődött fel, majd Yamaguchi város legismertebb lány együttese énekelte el élőben a dzsembori dalát. Ezután következett a japán kulturális műsor, ahol egy fantasztikus ütőshangszerekből álló együttes adott elő, egyik előadásukhoz pedig a cserkészek soraiból választottak szereplőt.

A műsort követően – az olimpiákhoz hasonlóan – a kontingensek képviselői bevonultak a 150 nemzet zászlajával, majd ünnepélyesen megújítottuk a cserkészfogadalmunkat, egyszerre több mint ezer nyelven!


Hogy mit élnek át magyar fiataljaink? Kövessétek nyomon a magyar csapat oldalát!

Még több képért látogassatok el Facebook oldalunkra!

Lakatos Gergő 
önkéntes kommunikációs vezető - Dzsembori 2015
Rovat: