Új rekord született!

Beküldte Győrik Ágnes - 2015. augusztus 28., 15:02
Montenegróban, a Kotori-öböl közelében a Kétlyukú-barlangot 715 méteres mélységig sikerült föltárni, mely így a legmélyebb, magyarok által feltárt barlang lett. A kutatásban a kezdetektől fogva részt vett a barlangász-cserkészeket magába foglaló Barit Barlangkutató Csoport.

Az 1360 méteres tengerszint feletti magasságban nyíló barlangrendszer 7,5 km hosszúságban vált ismerté eddig. Járataiban egymást váltogatják a földalatti patakok által kioldott keskeny (0,5-2 m), de olykor igen magas (30-80 m) meanderező folyosók, és a jelentősen tágasabb, függőleges aknák. Ezen aknák közül a legnagyobb az idén feltárt Hubertusz-akna, melynek átmérője 20-30 méter, mélysége 312 méter. A járatok néhol cseppkövekkel, borsókövekkel és egyéb képződményekkel gazdagon díszítettek. A barlangban a jellemző hőmérséklet 4°C.

A barlang feltárása 2009-ben kezdődött Nagy Gergely Domonkos csst. (442.), országos barlangász szakvezető vezetésével. A barlangász-cserkészek évről évre növekvő létszámmal vettek részt a kutatásokban (2009: 2 fő; 2010: 3 fő, 2011: 2 fő, 2012: 6 fő; 2013: 7 fő; 2014: 10 fő; 2015: 10 fő), melybe a kezdetektől fogva nem cserkész barlangászok is bekapcsolódtak. A barlang ismert részének növekedésével a feladatok is szaporodtak, így egyre több kutató vett részt a munkálatokban más barlangász csoportokból is, mindazonáltal a barlangban folyó kutatás szerteágazó munkálatainak megszervezését és összefogását végig a barlangász-cserkészek vállalták magukra.
A Kétlyukú-barlang kutatása annak a nagy expedíciónak a keretében történik, mely a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat szervezésében 2003 óta tart a régióban, ahol a feltárt barlangok száma mára megközelíti a 200-at. A nyári expedíciók résztvevőinek a száma általában 60-80 fő körüli. Ebben a nagy létszámú expedícióban önálló kis "sejtet" képeznek a barlangász-cserkészek. Noha a közös kutatótábor nem egy cserkésztábor, mégis igyekszünk a csoportunk életét a cserkészetben megszokott alapossággal jól szervezni, s nem lemondani arról ami számunkra fontos (például a reggeleinket közös imával és megbeszéléssel kezdjük).
A sikerekhez elengedhetetlen volt ez a fajta szerevezettség, de éppenúgy a nagy létszámú tábor által nyújtott segítségek, mind a kutatási engedély, a helyiekkel való kapcsolattartás, a felszerelések biztosítása, vagy a logisztikai háttér tekintetében.
A sikerről az index.hu Sport rovata is beszámolt.


A Barit Barlangkutató Csoport, azaz a Cserkészszövetség barlangász szakága 2016 januárjában fogja 10 éves fennállását ünnepelni. Azóta a szakág minden évben szervezett barlangász különpróbát, mely kiváló terep a barlangászattal való megismerkedésre. A különpróbák résztvevői közül minden évben néhányan vállalkoztak barlangász ismereteik és képességeik tovább fejlesztésére, a szakági életbe való bekapcsolódásra. Így lehetett az, hogy az évtized elteltével tucatnyi olyan barlangász-cserkész képződött ki (hosszú évek tanulása nyomán), akik a magashegyi barlangkutatásnak ilyen nehézségű - nemzetközi szinten is elismerhető eredményt adó - projektjében tudtak részt venni. Jóllehet a csoportunk tagjai az utóbbi években több eredményes kutatásnak lehettek részesei, azonban ezekből nem különleges erényeinkre kell következtetni, hanem Isten minket elkényeztető szeretetére.

A barlang kutatásának talán legkülönlegesebb elemét jelentik a föld alatti táborok, az ún. bivakok. 2013-tól a barlangunk olyan nagyságrendben vált ismertté, hogy hatékonyabbnak bizonyult egy föld alatti táborhelyet létesíteni, ott 4-5 napokat folyamatosan eltölteni, mint minden nap a felszínről vergődni el nagy fáradtsággal a végpontokig. Három év alatt összesen 7 bivak jött létre. A Kétlyukú-barlang kutatásának mindennapjairól és a bivakok világáról a tavalyi évben készült egy kis film, melyet az érdeklődők számára nagy szeretettel ajánlunk: 
A Kétlyukú-barlangban készült fényképeket itt nézhetitek meg.

A kutatásban résztvevő cserkészek: Csorba Kázmér (439.), Fábián Zsuzsanna (433.), Fábry Nóra (25.), Kanczler Anna (442.), Kun Botond (433.), Kuzmich Ambrus (543.), Lőrincz Csaba (433.), Lőrincz Dalma csst. (433.), Nagy Gergely Domonkos csst. (442.), Németh András (1909.), Schmotzer Vilmos (1909.), Szabó Eszter (433.), Szabó Gergely csst. (1909.), Tóth Miklós (442.)

Kavics
Nagy Gergely csst. (442.)
országos barlangász szakvezető
Rovat: