Litvánia: Száz szó száz évért!

Beküldte Csortán-Szilágy... - 2017. január 17., 13:56

Míg Litvániát már 1909-ben elérte a cserkészet szele, csaknem 10 évvel később, 1918-ban alakult meg a Cserkészszövetség az országban. Nem is csoda, hogy mostanság a Lietuvos Skautija, vagy magyarul a Litván Cserkészszövetsége egyre izgatottabb.

Számos programot terveztek, hogy emlékezetes centráriumi év legyen ez a litván cserkészeknek, mint például egy három éves őrsi kihívássorozatot, egy litvániai körutazást és más számos eseményt, mint például ezt: “Szász szó száz évért”! Néhány nappal ezelőtt mind a 2500 regisztrált litván cserkész megkapta a szövetség ünnepi köszöntőjét, aminek a része volt egy centráriumi keresztrejtvény.

Száz kérdésre kell választ adni, hogy megtöltsék a rácsokat. De nem csak spontán kérdések! Minden kérdés a litván vagy a világi cserkésztörténelemhez kötődik. Még ha használod is az internetet és a temérdek forrást, akkor sem olyan egyszerű Vagy tudod, hogy hol és mikor volt az első Világdzsembori? “Az ötlet onnan jött, hogy szeretnénk, hogy a cserkészeink még inkább érdeklődjenek mozgalmunk történelme iránt.” - magyarázza Ieva Leiputė, a Litván Cserkészszövetség ügyvezető elnöke. “És szeretnénk, hogy ismerjék a cserkészszövetségünk és a WOSM felépítését is.” Kérdések kapcsolódnak például a világ cserkészjelképeihez, a világdzsemborikhoz és a cserkészmozgalom más nemzetközi dimenzióihoz, ami egyébként maga is a 110. évfordulóját ünnepli 2017-ben.

A Litván Cserkészszövetség öt korcsoportjából öt szerencsés cserkész díjazásban részesül, aki helyes válaszokkal küldi vissza a teljes hálót. Viszont ha Te NEM litván vagy és még a nyelvet sem beszéled, de mégis megcsinálod, és helyesen kitöltöd a centráriumi keresztrejtvényt (minden kérdés litvánul van megfogalmazva és ezen a nyelven is kell a válaszokat megadni), talán Te lehetsz az egyik a szerencsés, az öt külföldi nyertes közül!

Dabar pasiruoškite, pagaląsti savo pieštukus ir užpildyti kryžiažodį!

(Most légy kész, hegyezd a ceruzád és töltsd ki a centráriumi keresztrejtvényt!)

 

Látogass el a Litván Cserkészszövetség oldalára bővebb információkért az ottani cserkészetről: http://www.skautai.lt/info/official-info/id/403

Az eredeti cikk a WOSM Európai régiójának honlapján található: https://www.scout.org/node/306961

(Fordította: Szatmári Nóra)

Rovat: