HATÁRTALANUL! program, CSER-KÉSZEN a Kárpát-medencében

Beküldte kommunikacio - 2017. szeptember 28., 13:51

A Magyar Cserkészszövetség az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Határtalanul! pályázat keretében idén is nyert lehetőséget arra, hogy 800 határon túli magyar diákot táboroztasson Magyarországon. A gyermekek 1-1 hetet (6 nap, 5 éjszaka) töltöttek a Budapesthez közeli Nagykovácsiban, összesen 10 turnusban. Az elsősorban szórvány területekről érkező táborozók közül sokaknak ez volt az egyetlen lehetősége, hogy nyáron kortársaival egy hetet táborozzon és ellátogasson Magyarországra, valamint megismerkedhessen a cserkészettel, és értékalkotó szabadidőben lehessen része.

Az itt töltött napok alatt a táborozóknak lehetősége volt megismerkedni Budapest nevezetességeivel: idegenvezető segítségével jártak az Országházban, ellátogattak a Budai Várba, ahol a terület bejárását és a nevezetességek megtekintését követően várismereti kérdőív kitöltésére is sor került. A városnézés után a Római Strandfürdőben hűsölhettek.

Kézműveskedésre és a népi kultúrával való ismerkedésre adott lehetőséget a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ahol mesteremberek segítségével mindenki elkészíthette a saját portékáját nemezből, bőrből, vagy agyagból. Süthettek kenyeret, végül íjvadászatra is lehetőséget kaptak. Erejüket és ügyességüket egy izgalmas kalandparkban tehették próbára a táborozók, a Budakeszi Vadaspark területén álló fákra erősített kötélpályán. A cserkésznapon klasszikus cserkészjátékokkal ismerkedhettek meg a gyerekek: volt métázás, kereskedőjáték, akadálypálya, esti meseerdő, népi táncház és az elmaradhatatlan tábortüzek is a tábori programok sorát gyarapították. Idén sokkal nagyobb jelentőséget kapott a cserkésztudás és élmény átadása és a kapcsolatépítés. Magáról a cserkészetről pontosabb képet kaphattak a résztvevők az előző évhez képest. Reméljük, ez által többen csatlakoznak majd a mozgalomhoz. 

A cserkészet cselekedve tanítja a rábízottakat, hogy talpraesett emberekké váljanak. Egyenruhában, vagy anélkül kint vagyunk a gátakon ha kell; de cselekszünk akkor is, amikor az összmagyarság megerősítéséről van szó. A határon túli magyar cserkészszövetségek segítségével összesen nyolcszáz fiatalt tudtunk megszólítani Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Vajdaságból és Horvátországból. Értékes élményekkel gazdagodtunk Budapesten, amelyek megerősítettek összmagyarságunkban és összetartozásunkban. Bízunk benne, hogy vendégül látott gyerekek közül sokan csatlakoznak otthoni cserkészekhez, ami magyarságuk megélésében segíteni tudja őket.

A leginkább rászoruló családokat a határon túli cserkészszövetségek segítségével tudtuk megszólítani. A toborzásban tehát kiemelt szerepe volt a Szlovákiai-, Romániai- és a Vajdasági Magyar Cserkészszövetségnek, az Összmagyar Cserkész Irodának, valamint a helyi pedagógusoknak és egyházi elöljáróknak. Célunk az volt, hogy olyan élményeket biztosítsunk a résztvevők számára, mely erősíti nemzeti identitásukat, közösségüket, valamint megismerkedhessenek a cserkészettel, és értékalkotó szabadidőben lehessen részük.

 

Rovat: