Kiadványdömping!

Beküldte sandor.viktoria - 2015. december 20., 13:15

Elkészültek a rég várt, XXI. századi cserkészkiadványok!


A TÁMOP 5.2.8. projekt forrásának köszönhetően jelent meg a 13 nevelési kézikönyv, és a 9 vezetőképzési segédanyag.
A könyvek éveken át összegyűjtött tapasztalatokat rendszereznek, több száz vezető munkájának gyümölcsei. Az Egységes Ifjúságnevelési Kézikönyv (EINK), s a hozzá kapcsolódó felnőtt nevelőknek (rajparancsnokok) és kisközösségi vezetőknek (őrsvezetők) szóló kézikönyvek, valamint a cserkészek zsebébe való "golyóálló" cserkészkönyvek 10 éves munka eredményei.

 
Elkészült az Egységes Ifjúságnevelési Kézikönyv, az EINK. Hosszú út vezetett idáig, sokan véleményezték, szóltak hozzá, tesztkönyvben is megjelent. Kértük a kerületeket fókuszcsoportok felállítására, a Táborkereszt és az Ichthüsz tagjai is elmondták meglátásaikat. A tesztidőszak alatt kb. 200 vélemény született. A végleges verzió gyűrűs mappában jelent meg, és tartalmaz egy DVD mellékletet is, rajta több, a projekt során készült videóval, fényképpel, grafikával, kiadvánnyal, kutatási anyaggal.

Az EINK amellett, hogy világos kereteket ad, számos, eddig felismert problémákra is támogató megoldásokat nyújt (pl. vidéki kis csapatok őrsi rendszere). A lehető legtágabb megfogalmazások lehetővé teszik, hogy sokféle cserkészdialektus élhessen egymás mellett, s azonos alapokon állva mégis egységes magyar cserkészetben gondolkodjunk.

A rajparancsnokonak szóló kézikönyvek a korosztályi nevelést támogatják, s világos kereteket adnak, hogy valami miért van jelen, s miért épp úgy az egyes korosztályokban. Az őrsvezetői könyvek a közösségszervezői munkát támogatják, a korosztályos közösségek működtetésének hogyanjait bemutatva s  ötleteket adva.

Mindezt a munkát a Stratégiai Bizottság keretein belül létrejövő EINK munkacsoport kezdte 2005-ben, s a következő évtől szolgálatot teljesítő Országos Elnökség karolta fel, és juttatta el számos önkéntessel és munkavállalóval közösen a mostani kész eredményig. A feladat most már az, hogy váltsuk valóra az EINK-ben megfogalmazottakat!
 
korosztályi segédtiszti kézikönyvek esetében is volt tesztidőszak, ezalatt kb. 70 véleményt kaptunk. Ezeket figyelembe véve a tesztverzióhoz képest több módosítást, bővítést hajtottunk végre. A kézkönyvek A5-ös formátumban készültek, szintén gyűrűs kivitelben. Tematikáját tekintve - mint ahogy azt már a tesztverzióban is látható volt - az EINK-re épülnek.

Elkészültek a gyerekeknek szóló korosztályi kézikönyvek is. Kapnak a kiscserkészek, a cserkészek, a kószák és a vándorok is egy színes, tartalmas, az adott korosztálynak szóló kiadványt. Ezekben a próbarendszer egyes pontjainak (nem mindnek) a kibontása található, a korosztály nyelvén.

Az őrsvezetői kézikönyvek esetében sikerült leginkább megvalósítani azokat a jelzéseket, kéréseket, hogy minél több önkéntes bevonásával készüljenek. Itt elsősorban az emberek megtalálása, a munka összehangolása és a határidők betartása jelentette a legnagyobb kihívást. A segédtiszti vezetői kézikönyvekhez hasonlóan ez is az EINK tematikáját követi.

A kiadványokat
 Huszár Márton cserkész grafikus képei teszik vidámmá, a vezetők és a gyerekek számára az olvasást még élvezetesebbé téve.

A III. cserkészkerülettel együttműködésben (Harkay Gabriella, Harkay Péter, Husz Endre és Király Domonkos munkájának köszönhetően) fordításra és kiadásra kerül egy természetjáró könyv is.

A kiadványokat rövidesen kézhez kapják a cserkészvezetők (csapat- és rajparancsnokok, őrsvezetők), az Országos Központ szervezi a kiszállításokat.

Köszönet mindenkinek, aki részt vett ezeknek a fantasztikus kiadványoknak az elkészítésében!
 
Rovat: