Teleki-Tisza-kastély felújítása

Beküldte Csepregi Márton - 2016. május 05., 12:39

Nagykovácsiban elkezdődött a Teleki-Tisza-kastély felújítása

A 2016 áprilisában megkezdődött  munkálatok célja, hogy visszanyerje történelmi pompáját a több mint 150 éves épületegyüttes. A felújítási koncepció kialakításánál a Magyar Cserkészszövetség Mérnökirodája maximálisan figyelembe vette a műemléki értékeket és az épületben rejlő lehetőségeket, ezáltal a rekonstrukció tovább emelheti Nagykovácsi fényét. A kivitelezést végző cégeket nyílt közbeszerzési eljárásban választotta ki a Magyar Cserkészszövetség, a felújítást a legkedvezőbb ajánlatot tevő vállalkozás végezheti el a Pest Megyei Kormányhivatal által tavaly kiadott építés engedély alapján.
 


 
Elsőként az 1945 utáni ráépítések egy részét bontják el a műemléki kutatás során feltárt régi melléképületekről, ezt követi a történeti értéket képviselő épületek felújítása. A restaurátori feladatok előzetesen jóváhagyott restaurátori terv alapján készülnek, emellett megkezdődik a tájképi kert 10 éves rehabilitációjának első szakasza az örökségvédelem által engedélyezett terv szerint. 
 


 
Az 1945 utáni épületek közül megmarad a 2001-ben épült panzió, és a 60-as években felhúzott oktatási épület, ami 2015-ben már átesett egy korszerűsítésen. Utóbbi 2015. októbere óta ad otthont a kísérleti üzemben működő makerspace.hu közösségi alkotóműhelynek. Itt a felújítás ideje alatt is tovább zajlanak az elektronikát, robotikát és 3D nyomtatást a cselekedve tanulás és a közösségi munka eszközeivel népszerűsítő foglalkozások. A munkálatok ideje alatt a lezárt építési területek kivételével a park és a használatban lévő melléképületek továbbra is helyszínt adnak cserkészrendezvényeknek, és idén nyáron újra itt zajlik a Határtalanul tábor, aminek keretében tavaly több mint 800 határon túli gyereket láthattunk vendégül
 
A tervek szerint a Teleki-Tisza-kastély és melléképületeinek felújítása 2017. második negyedévében zárulhat le. Az aktuális látványtervek itt tekinthetők meg, a kastély belső tereinek felújítás előtti szomorú állapota itt látható.
 
Strommer Nóra
Rovat: