Sajtóközlemény – Jól állja a sarat a Magyar Dzsembori Csapat

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Magyar Cserkészszövetség

Magyar Dzsembori Csapat

 

Minden magyar cserkész jól van és biztonságban érzi magát a 25. Cserkész Világtalálkozón Dél-Koreában!  A Magyar Dzsembori Csapat tagjainak hangulata kifejezetten jó, rengeteg mosolygós és lelkes cserkésszel találkoznak nap mint nap.  A magyar Csárda, a Kiállításunk és a fenntarthatósági sátrunk is hatalmas érdeklődésnek örvend így a táborhelyen több mint 43.000 cserkésztestvérünkkel tudjuk megosztani kultúránkat. A nemzetközi találkozások által a csapattagok épülnek, tanulnak a kultúrákról és élményeket gyűjtenek a világ minden szegletéből.

 

Az elmúlt néhány napban a szélsőséges hőhullám, a magas páratartalom és a dzsembori koreai szervezőinek nem megfelelő felkészülése komoly krízist okozott a 25. Cserkész Világtalálkozón Dél-Koreában.

Magyarországot és a Magyar Cserkészszövetséget 213 cserkész képviseli a 25. Cserkész Világtalálkozón, ahova a világ több mint 150 országából közel 50 000 résztvevő érkezett. 

A tegnap előtti napon a táborba látogatott dr. Szelezsán Anett első beosztott diplomata, ügyvivő és Lakatos Gergő konzul, hogy személyesen győződjenek meg a körülményekről. A látogatás eredményeként megállapították, hogy a Magyar Dzsembori Csapat nincsen veszélyben, azonban nehézségekkel küzdenek. Ezeket hivatalos csatornán keresztül jelezték a koreai Külügyminisztérium illetékeseinek, illetve az európai országokkal szorosan együttműködve továbbra is részt vesznek a nyomásgyakorlásban, hogy a magyar cserkészek körülményei javuljanak.

 

A táborvezetés, valamint a WOSM (Cserkészmozgalom Világszervezete), együtt a koreai kormánnyal, gyorsan és határozottan dolgozik azon, hogy megoldja a problémákat, és nagy mennyiségű erőforrást allokál az intézkedések végrehajtásához. Reméljük a napokban tapasztalható javuló tendencia folytatódni fog. 

Számos kihívás van, amelyen a táborvezetés dolgozik a fejlesztés érdekében, ideértve az élelmiszerszállítást, a sátrak elérhetőségét és a higiénia biztosítását. A koreai kormány növelte a támogatását annak érdekében, hogy biztonságos környezetet biztosítson a gyermekeknek, többek között:

  • Növelve az orvosok és nővérek számát.
  • Növelve a WC-k és zuhanyzók takarítóinak számát.
  • Katonai és rendőrségi erők kirendelése a közlekedési irányításhoz és a nagyobb eseményekhez.
  • Több árnyékos és légkondicionált hely biztosítása a cserkészeknek a lehűléshez.
  • Olyan programok törlése vagy áthelyezése, amelyek hosszú sétára vannak a gyerekek szálláshelyéről, és a központi részen való programokra való összpontosítás.

 

A dzsembori a cserkészek 4 évente megrendezésre kerülő világtalálkozója, amely a több mint 50 millió tagot számláló Cserkészmozgalom Világszervezetének legnagyobb eseménye és a cserkészek életében az egyik legkülönlegesebb élmény

 

A 25. Cserkész Világtalálkozó helyszíne Dél-Korea, Észak-Csolla tartomány, Saemangeum. A tábor 2023. augusztus 1-től 12-ig kerül megrendezésre, de az élmény közel sem ér véget ekkor.  A tábor utáni napokban a 213 fős magyar csapat közös utóprogramon vesz részt Szöulban, utána pedig fakultatív utazás keretében van lehetőség felfedezni Ázsia egzotikus tájait. 

A másfél éves felkészítési időszak alatt különös hangsúlyt fektettünk arra, hogy a csapat tagjai bővítsék saját kulturális ismereteiket és a cserkészetre jellemző cselekedve tanulás módszertanán keresztül mélyítsék tudásukat a magyar nemzeti értékekről.

A Magyar Dzsembori Csapat munkájában nem csak anyaországi, hanem határon túli magyar cserkészek is részt vesznek. A közös felkészülés lehetőséget biztosít a határokon átívelő nemzeti összetartozás megélésére. Hiszünk abban, hogy a saját kultúránk és értékeink megismerésével a fiatalok nem csak Magyarországot fogják tudni sikeresen képviselni, hanem olyan tudásra is szert tesznek, amit hazatérve helyi cserkészközösségeikben is hasznosíthatnak határon innen és túl.

 

A híradások számára válogatott anyagainkat ide kattintva érhetik el.

 

A Magyar Dzsembori Csapat életét bemutató tartalmakért ajánljuk a csapat Facebook- és Instagram- oldalát.

https://wsj.hu/facebook

https://wsj.hu/insta

 

További kérdés esetén bizalommal keressék a Magyar Dzsembori Csapat PR vezetőjét, Szabó Benedeket, az alábbi elérhetőségen:

dzsembori+sajto@cserkesz.hu;

vagy – különös tekintettel az időeltolódásra – a Magyar Cserkészszövetség budapesti központját:

kommunikacio@mcssz.hu címen!

 

Saemangeum, Dél-Korea, 2023.08.05.

Szabó Benedek

Magyar Dzsembori Csapat, PR vezető

 

Kapcsolódó cikkeink